Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας χαμηλό 12 εβδομάδων, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2023 ανήλθε στα €90,27/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 24,70% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €255,57/MWh και στα €0,98/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (1/11) φτάνοντας τα €128,58/MWh.               

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, οι περισσότερες εισαγωγικές ροές ενέργειας (+58% σε εβδομαδιαία βάση), η μη διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία καθώς και η υψηλή συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ, η παραγωγή των οποίων σημείωσε άνοδο 31%, άσκησαν έντονα καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 826 GWh, καταγράφοντας άνοδο 0,5%, ενώ αντίστοιχα το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά μόλις 27 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 882 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (57 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 52 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 46%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 364 GWh, επίδοση 31% υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και 9% υψηλότερα από τη μέση εβδομαδιαία παραγωγή του 2023. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 6% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 45 GWh (-50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 160 GWh καλύπτοντας το 20% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 90 GWh είχε συνεισφορά 11% στο εβδομαδιαίο μίγμα.