Ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan σχεδιάζει να κάνει τη Shell πιο επιλεκτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο επενδύει στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς υπερασπίστηκε μια αλλαγή εστίασης που οδήγησε πολλά ανώτερα στελέχη να εγκαταλείψουν τα πράσινα τμήματα της εταιρείας τους τελευταίους έξι μήνες

Από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση τον Ιανουάριο, ο Sawan περιέγραψε σχέδια για την ενίσχυση των αποδόσεων με τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου, την ανάπτυξη της επιχείρησης φυσικού αερίου και την περικοπή των λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων του χαρτοφυλακίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα της εταιρείας που δημιουργήθηκε υπό τον προκάτοχό του Ben van Beurden.

«Πρέπει να γίνουμε πιο αδύνατοι, πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, πρέπει να είμαστε πιο πειθαρχημένοι», δήλωσε ο Sawan στους Financial Times. «Αυτό θα περιλαμβάνει αναπόφευκτα επιλογές σχετικά με το πού θα λειτουργήσουμε αλλά και σημαντικό πώς θα λειτουργήσουμε».

Τον περασμένο μήνα, η εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεγάλη εταιρεία ενέργειας, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον FTSE 100, επιβεβαίωσε ότι θα περικόψει 200 θέσεις εργασίας στο τμήμα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα τοποθετήσει άλλες 130 θέσεις υπό εξέταση, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% του εργατικού δυναμικού στην εκείνη τη μονάδα.

Οι περικοπές ακολούθησαν μια απόφαση να περιορίσει το έργο της Shell για την τεχνολογία υδρογόνου για επιβατικά αυτοκίνητα, ώστε να επικεντρωθεί στο υδρογόνο για τα βαρέα φορτηγά οχήματα και τη βιομηχανία. Η Shell κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πράσινων υδρογόνου στην Ευρώπη στην Ολλανδία.

Φέτος η Shell συμφώνησε επίσης να πουλήσει τις λιανικές της δραστηριότητες ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και επιδιώκει να αποχωρήσει από ορισμένες από τις επενδύσεις της στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη.

Ανώτερα στελέχη, που αποχώρησαν από τη Shell λόγω της αλλαγής, είπαν στους FT ότι είχε γίνει σαφές εσωτερικά ότι η φιλοδοξία της εταιρείας σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς είχε αλλάξει.

«Δεν είναι αυτό που είπε, είναι αυτό που δεν είπε», είπε ένα στέλεχος που αποχώρησε πρόσφατα, αναφερόμενος στην αντιληπτή έλλειψη υποστήριξης από τη Sawan για τμήματα της επιχείρησης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεων ενέργειας της Shell. «Η σιωπή ήταν εκκωφαντική».

Ο Sawan είπε στους FT ότι παρέμεινε αφοσιωμένος στη μετατροπή της Shell σε εταιρεία «πολλαπλών πηγών ενέργειας», μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές στο καθαρό μηδέν έως το 2050, αλλά ότι η Shell δεν θα «προσποιείται πλέον ότι ηγείται» σε μέρη της ενεργειακής μετάβασης όπου δεν είχε τις σωστές ικανότητες.

«Στις μεταφορές και τη βιομηχανία έχουμε ήδη ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς εκεί και πιστεύουμε ότι είναι φυσικό να ηγούμαστε καθώς υποστηρίζουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αυτών των τομέων», είπε.

Εκτός από την παραγωγή υδρογόνου, αυτό σημαίνει ότι η Shell θα επικεντρώσει τις δαπάνες της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε δραστηριότητες όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα.

Σε τομείς όπου η Shell δεν διαθέτει μοναδική ικανότητα, όπως η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, θα στοχεύει να συνεργαστεί με εταίρους ή να μην επενδύσει καθόλου, είπε ο Sawan. «Αυτή είναι πραγματικά πολύ περισσότερο μια επιλεκτική προσέγγιση για το πού θα οδηγηθούμε».

Οι κινήσεις έχουν χαιρετιστεί από πολλούς επενδυτές, με τις μετοχές της Shell να διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ στο Λονδίνο. Η μετοχή υποστηρίχθηκε περαιτέρω αφού ανέφερε ισχυρά κέρδη τρίτου τριμήνου την Πέμπτη.

Ως μέρος της αλλαγής υπό τον Sawan, η εταιρεία είπε επίσης ότι θα επενδύσει περισσότερα στην κορυφαία στον κόσμο επιχειρηματική της δραστηριότητα φυσικού αερίου για να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 20 έως 30% έως το 2030.

Η πώληση περισσότερου φυσικού αερίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Shell θα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους μείωσης των εκπομπών της κατά τη διάρκεια μιας επανεξέτασης το επόμενο έτος, είπαν οι αναλυτές.

Ο Sawan είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει την ενημέρωση της στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση που σχεδιάστηκε για τον Μάρτιο, αλλά τόνισε ότι το LNG συνέβαλε σημαντικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών τα τελευταία πέντε χρόνια, επιτρέποντας τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στην Κίνα.

«Μια λογική, εστιασμένη προσέγγιση στα μόρια αερίου χαμηλής έντασης άνθρακα, και ειδικότερα στο LNG, είναι βασικό μέρος της στρατηγικής (μας)», πρόσθεσε. «Αυτό συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη εστίασή μας στην κερδοφόρα απαλλαγή από τον άνθρακα με μοριακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα».