Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ πλησιάζουν την πλήρη χωρητικότητά τους, οδηγώντας τις εταιρείες ενέργειας του μπλοκ να σταθμεύουν πλεονάζοντα αποθέματα στην Ουκρανία πριν από την αιχμή της ζήτησης των χειμερινών μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, τα επιμελητήρια της ΕΕ είναι πλέον σχεδόν 99% γεμάτα, ξεπερνώντας τον στόχο των Βρυξελλών για 90% της χωρητικότητας αποθήκευσης μέχρι τον Νοέμβριο.

 

 

Ο αριθμός δείχνει ότι η περιοχή έχει αποθηκεύσει πολύ περισσότερο φυσικό αέριο μέχρι σήμερα φέτος από ό, τι φοβόντουσαν ορισμένοι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω των συνεχιζόμενων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μειωμένης ζήτησης.

Αυτό καθιστά την ΕΕ λιγότερο ευάλωτη σε ένα ενεργειακό σοκ, αν και απέχει πολύ από την εγγύηση ότι η ήπειρος θα έχει όλη την ενέργεια που χρειάζεται για τον ερχόμενο χειμώνα.

«Ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χαμηλός για αυτόν τον χειμώνα, εκτός από τυχόν σημαντικές απρογραμμάτιστες διαταραχές του εφοδιασμού ή μακρά, βαθιά κρύα που έπληξαν ταυτόχρονα την Ευρώπη και την Ασία», δήλωσε η Natasha Fielding, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών. «Η Ευρώπη έχει εφοδιαστεί όσο καλύτερα μπορούσε».

Αντίθετα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο ενεργειακός παρατηρητής της Δύσης, προειδοποίησε πέρυσι ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη κινδυνεύουν να είναι γεμάτες μόνο κατά τα δύο τρίτα μέχρι τώρα.

Με την αποθήκευση της ΕΕ σχεδόν σε χωρητικότητα, οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ουκρανία, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες δεξαμενές της Ευρώπης, για να αποθηκεύσουν τα αποθέματά τους, ωθώντας την ποσότητα φυσικού αερίου που διατηρείται στη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Ορισμένοι πληρώνουν επίσης δεξαμενόπλοια ΥΦΑ για να λειτουργήσουν ως υπεράκτια «πλωτή αποθήκευση» για την αύξηση της χωρητικότητας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρόμοια επιτυχία με την ΕΕ στην πλήρωση όλων των αποθηκών του κοντά στη χωρητικότητα, με τρέχοντα ποσοστά 95%, αν και η χωρητικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ μικρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναλυτές λένε ότι το πρόσθετο αποθηκευμένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να προφυλαχθεί από περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώθηκαν έως και 10% την Τρίτη μετά τις προβλέψεις για θερμότερο καιρό τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, η αυξημένη εξάρτηση της περιοχής από το LNG μετά τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι έχει καταστήσει την Ευρώπη πιο ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές του εφοδιασμού παρά τα πλέον άφθονα αποθέματα.

Η τιμή του TTF, του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς φυσικού αερίου, ήταν επίσης ασταθής φέτος, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - με το Ισραήλ να σταματά την παραγωγή σε ένα υπεράκτιο πεδίο όχι μακριά από τη Γάζα - και τις απεργίες σε αυστραλιανά εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική λύση αποθήκευσης παρά τους κινδύνους από την εισβολή της Ρωσίας, εν μέρει επειδή έχει προσφέρει κίνητρα όπως φθηνά τιμολόγια αποθήκευσης και απαλλαγές από τελωνειακούς δασμούς για τρία χρόνια, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη επανεισαγωγή φυσικού αερίου στην ΕΕ.

 

Οι δεξαμενές στη χώρα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό βαθιά υπόγεια στα δυτικά της χώρας, μακριά από τις γραμμές του μετώπου, και επί του παρόντος περιέχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανήκουν σε οντότητες της ΕΕ, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η εταιρεία έχει προσφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - το ένα τρίτο της εθνικής χωρητικότητας της Ουκρανίας - σε ξένους πελάτες.

Ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναλαμβάνουν ένα «καθαρό εμπορικό ρίσκο» τοποθετώντας το φυσικό τους αέριο σε ουκρανικές αποθήκες, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι απέχουν πολύ από τις μάχες, θα μπορούσαν ακόμα να αποτελέσουν στόχο ρωσικών επιθέσεων.

Η Naftogaz δήλωσε ότι 128 από τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα είχαν υποστεί ζημιές από ρωσικές επιθέσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, αν και οι άνθρωποι της βιομηχανίας λένε ότι δεν έχει πληγεί υπόγεια αποθήκη.

Η ΕΕ και η Ουκρανία συζητούν επίσης τη δυνατότητα ασφάλισης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης έναντι ζημιών λόγω του πολέμου. Ο Τσερνίσοφ δήλωσε ότι οποιεσδήποτε εγγυήσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τη χρήση ουκρανικών αρμάτων μάχης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι η ασφάλιση θα είναι βιώσιμη στο «άμεσο μέλλον».

«Οι εμπορικές εταιρείες έχουν βάλει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αξίας [φυσικού αερίου] στην ουκρανική αποθήκη [παρά] που βρίσκεται σε πόλεμο πλήρους κλίμακας ανεξάρτητα από οτιδήποτε», είπε. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε . . . με πρόσθετη ασφάλιση."

Εν τω μεταξύ, 21 δεξαμενόπλοια ταξινομήθηκαν ως πλωτή αποθήκευση ΥΦΑ στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή αγοράς στη συμβουλευτική ICIS. Αυτό είναι αυξημένο από 16 την περασμένη εβδομάδα και περίπου 10 στις αρχές Οκτωβρίου.

"Εάν οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης παραμείνουν σταθερές, θα περίμενα να δω μια συνεχιζόμενη συσσώρευση πλωτών αποθηκών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, ίσως φθάνοντας έως και 30 φορτία που περιμένουν από την Ευρώπη", δήλωσε ο Froley.

Η ουκρανική και η πλωτή αποθήκευση προστίθενται στα σχεδόν 100 bcm αποθηκευμένου φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Ευρώπη το χειμώνα, καθώς η ζήτηση θέρμανσης αυξάνεται. Μόνο η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορεί να καλύψει περίπου 2 έως 2,5 μήνες αιχμής χειμερινής κατανάλωσης.

Ο Wayne Bryan, διευθυντής της ευρωπαϊκής έρευνας φυσικού αερίου στο LSEG, δήλωσε ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης προσφέρουν ένα βραχυπρόθεσμο μαξιλάρι, αλλά προειδοποίησε ότι ο κρύος καιρός ή οι διακοπές στη Νορβηγία, βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα «αποστραγγίσουν γρήγορα αυτές τις αποθήκες».

«Η έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για το ΥΦΑ. . . θα αφήσει την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ εκτεθειμένη σε αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας», ανέφερε.