Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύριος Ομιλητής του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία, με Συνδιοργανωτές ΙΕΝΕ και FMW

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύριος Ομιλητής του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία, με Συνδιοργανωτές ΙΕΝΕ και FMW
energia.gr
Τρι, 31 Οκτωβρίου 2023 - 16:25

Κύριος ομιλητής του 11ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 31 Οκτωβρίου 2023, με συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία FMW Financial Media Way, ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Απευθυνόμενος στο Συμπόσιο, το οποίο εφέτος είχε τίτλο «Ώρα Έργων για την Ενέργεια», ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα στη Γάζα, ότι η Κύπρος γίνεται ασφαλής διαμετακομιστικός σταθμός για επαναπατρισμό ανθρώπων και ότι μέσα από αυτές τις δράσεις, αναδεικνύεται ως πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και στέλνει μηνύματα για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή.

Όπως σημείωσε, στις προσπάθειες της κυβέρνησής του ιεραρχείται πρώτα και πάνω απ’ όλα η ανθρωπιστική πτυχή και για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη για την προώθηση ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τους λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανεδείχθη 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προεδρικές εκλογές του 2023, διαδεχόμενος τον κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Ειδικότερα, στις 12 Μαΐου 2022 εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του, η οποία στηρίχθηκε από μερίδα της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.), καθώς επίσης και από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ),το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ., τη Δημοκρατική Παράταξη και την Αλληλεγγύη. Διαγράφηκε από τον ΔΗ.ΣΥ τον Ιανουάριο του 2023.

Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 32,04% των ψήφων, έναντι 29,6% του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 12 Φεβρουαρίου 2023, εξελέγη με 51,92% και ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε 48,08% των ψήφων.

Το βιογραφικό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία για πάνω από είκοσι χρόνια. Ως διπλωμάτης, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως υπουργός Εξωτερικών, πόστα από τα οποία αποκόμισε γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες.

Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι παντρεμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.