Νορβηγία: Ενέργεια σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου, από το Μεγαλύτερο Πλωτό Αιολικό

Νορβηγία: Ενέργεια σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου, από το Μεγαλύτερο Πλωτό Αιολικό
energia.gr
Τρι, 31 Οκτωβρίου 2023 - 08:30

Μια ανεμογεννήτρια στο Hywind Tampen, μια εγκατάσταση που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο, παρήγαγε την πρώτη της ισχύ το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε η νορβηγική Equinor τη Δευτέρα. Η διαφορά όμως με άλλα αιολικά είναι ότι η συγκεκριμένη εναλλακτική πηγή ενέργειας που είναι πιο φιλική προς τις εκπομπές 

από άλλες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της παραγωγής πιο παραδοσιακών πηγών ενέργειας υψηλότερων εκπομπών: πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το «μοναδικό» αιολικό πάρκο – εγκατεστημένο σε πλωτές κατασκευές από σκυρόδεμα με κοινό σύστημα πρόσδεσης περίπου 86 μίλια μακριά από τις ακτές της Νορβηγίας – είναι το πρώτο του είδους του που τροφοδοτεί εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για έργα, γεωτρήσεις και προμήθεια, είπε.

Η πρώτη ισχύς από την ανεμογεννήτρια του Hywind Tampen στάλθηκε στο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Gullfaks και αναμένεται να βοηθήσει στην τροφοδοσία περίπου του 35% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των πεδίων Gullfaks και Snorre στη Βόρεια Θάλασσα. Το 2023, η Equinor λέει ότι θα έχει 11 στρόβιλους σε λειτουργία με χωρητικότητα συστήματος 88 μεγαβάτ για να βοηθήσει στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hywind Tampen στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα θα είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο που θα παρέχει ανανεώσιμη ενέργεια σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να μειώσει τις εκπομπές, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

«Η βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας θα αναπτυχθεί, δεν θα διαλυθεί», δήλωσε ένας συνασπισμός του Εργατικού Κόμματος και του Κόμματος του Κέντρου της χώρας σε ένα κοινό έγγραφο πολιτικής το 2021, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία λέει ότι η δύναμή της θα βοηθήσει στην ενεργειακή μετάβαση της Νορβηγίας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο μεγαλύτερος της χώρας με βάση την «προστιθέμενη αξία, τα έσοδα, τις επενδύσεις και την αξία των εξαγωγών», σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

«Αυτό θα μειώσει τις εκπομπές CO2 από τα χωράφια κατά περίπου 220.462 τόνους ετησίως», πρόσθεσε η εταιρεία.

Αιολικά πάρκα προγραμματίζονται για τις ΗΠΑ

Από τότε που η Equinor ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στο «πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο» το 2017, άλλα έθνη προχωρούν με ταχύτητα με την τεχνολογία και μια σειρά από παρόμοια μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα και την Κίνα. Πέρυσι η Κίνα εγκατέστησε 17 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, το 80% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας.

Ένας πύργος ανεμογεννήτριας συναρμολογείται στο Γκιουλέν της Νορβηγίας για το πλωτό αιολικό πάρκο Hywind Tampen. Όταν ολοκληρωθεί, ο πύργος θα είναι λίγο πάνω από 325 πόδια ύψος και θα εκτείνεται ολόκληρα 300 πόδια κάτω από το νερό.

Χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σκωτία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν έργα, καθώς η τεχνολογία έχει γίνει ευρύτερα κατανοητή ως κρίσιμο μέρος του παγκόσμιου μείγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι στόχευε 15 γιγαβάτ πλωτής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2035 για να φέρει την πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία «στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και του Όρεγκον, στον Κόλπο του Μέιν και πέραν αυτής» και να παρέχει «αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια».