Η Δανία θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει έργα και προχωρά σε νέες συνεργασίες καθώς πιστεύει ότι η μετάβαση από τις σταθερής βάσης πυθμένα ανεμογεννήτριες στις πλωτές θα είναι κρίσιμη για την επόμενη φάση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν για να καταστούν οι πλωτές ανεμογεννήτριες οικονομικά βιώσιμες. Μια νέα κοινοπραξία Δανέζικων εταιρειών που συνεργάζονται για την προώθηση της τεχνολογίας υπογραμμίζει ότι τα πλωτά θεμέλια πρέπει να είναι σε θέση

να αντέχουν σε ακραία κύματα και καταιγίδες και ότι το κόστος τους πρέπει να μειωθεί.

Η Δανία υπήρξε ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και προσπαθεί να διατηρήσει τον ρόλο της στην επόμενη φάση ανάπτυξης. Οι εταιρείες τόνισαν ότι το 92 % των υπεράκτιων ανεμογεννητριών της Ευρώπης έχουν παραχθεί από την δανέζικη αιολική βιομηχανία, η οποία παρείχε ένα πρώιμο μοντέλο για τον κλάδο. Τώρα, πιστεύουν ότι οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν έως το 2030 για να φτάσουν περίπου το μισό της τρέχουσας εγκατεστημένης σταθερής ισχύος από ανεμογεννήτριες σε σταθερή βάση πυθμένα.

Το Ταμείο Καινοτομίας της Δανίας δεσμεύει 15.400.000 κορώνες Δανίας (2,2 εκατομμύρια δολάρια) για το έργο FloatLab το οποίο θα διαχειρίζεται μια κοινοπραξία Δανέζικων εταιρειών και ακαδημαϊκών ερευνητών. Εκτός από την υποστήριξη για αυτό το έργο, η Δανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν αυτήν την εβδομάδα μια επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία μιας συνεργασίας με επίκεντρο την πρόοδο της τεχνολογίας πλωτών ανεμογεννητριών.

Το FloatLab θα δημιουργήσει ένα εργαστήριο που θα βρίσκεται στο DHI, το οποίο ερευνά το νερό εδώ και 60 χρόνια, μαζί με συνεργάτες που περιλαμβάνουν τις DTU, Siemens-Gamesa Renewable Energy, Stiesdal Offshore, Stromning και Ørsted, οι οποίοι έχουν εμπειρία με πλωτούς στρόβιλους και υπεράκτια αιολική ενέργεια. . Στο εργαστήριο, θα δημιουργήσουν μια νέα ανεμογεννήτρια και μια νέα ανεμογεννήτρια κλίμακας μοντέλου που θα κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί σε μοντέλα νέων πλωτών θεμελίων.

«Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία και η παραγωγή και οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη βελτιστοποιηθεί», λέει ο Pietro Danilo Tomaselli, Ανώτερος Υδραυλικός Μηχανικός και επικεφαλής των δραστηριοτήτων FloatLab στο DHI. «Με το FloatLab, θα αυξήσουμε τις γνώσεις του κλάδου και θα μπορέσουμε τελικά να μειώσουμε τους κινδύνους και το κόστος για τους υπεράκτιους επιχειρηματίες αιολικής ενέργειας και ως εκ τούτου να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση».

Ο στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην αποκάλυψη της νέας φυσικής, στη μείωση των κινδύνων και στην επικύρωση των μοντέλων μηχανικής που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό στροβίλων και πλωτών θεμελίων. Το έργο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει για τέσσερα χρόνια έως το 2027 με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των πτυχών που θα δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια του έργου είναι τα τρισδιάστατα κύματα, τα φορτία από τα θραύσματα κυμάτων, οι αναταράξεις και η αστοχία των γραμμών πρόσδεσης.

Εκτός από την παροχή χρηματοδότησης για το έργο, η κυβέρνηση της Δανίας αυτή την εβδομάδα συνήψε συμφωνία με την Ιαπωνία για συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη πλωτής υπεράκτιας τεχνολογίας αιολικής ενέργειας. Δεσμεύτηκαν να δημιουργήσουν το πλαίσιο και να δημιουργήσουν το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας για Πλωτές Υπεράκτιες Αιολικές Ενέργεια. Σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία και την αλυσίδα εφοδιασμού πλωτών υπεράκτιων αιολικών, στοχεύουν να υποστηρίξουν τη βιομηχανία ώστε να γίνει μια οικονομικά βιώσιμη λύση. Προσπαθούν να δημιουργήσουν πρότυπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παγκοσμίως για τη βιομηχανία.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης της πρωθυπουργού της Δανίας Mette Frederiksen στην Ιαπωνία και συναντήσεων με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida. Εκτός από τη συμφωνία για συνεργασία στην υπεράκτια αιολική τεχνολογία, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης συνεργασία για την ανάπτυξη υδρογόνου, αμμωνίας και παραγώγων. Θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και οικονομικά προσιτής αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου, αμμωνίας και παραγώγων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των μελλοντικών καυσίμων.

Ν.Παλ.