Η Chevron συμφώνησε να αγοράσει την Hess για 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα για να κερδίσει μεγαλύτερο αποτύπωμα πετρελαίου στις ΗΠΑ και μερίδιο στις τεράστιες ανακαλύψεις της ανταγωνίστριας Exxon Mobil στη Γουιάνα, τις τελευταίες σε μια σειρά επιτυχημένων συνδυασμών πετρελαίου των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το Reuters, η συμφωνία της Chevron που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα αλλά και μια εξαγορά ύψους 60 δισ., δολαρίων από την Exxon νωρίτερα αυτόν τον μήνα 

θα προσθέσουν χρόνια παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χαρτοφυλάκια των δύο κορυφαίων παραγωγών των ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της από σχιστόλιθο. Παράλληλα οι συμφωνίες αυτές θα αφήσουν πίσω τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, του πετρελαίου που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

"Αυτό είναι εξαιρετικό για την ενεργειακή ασφάλεια: Συγκεντρώνει δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, ο οποίος έχει αυξήσει τις συμμετοχές σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας εξαγοράζοντας τους αντιπάλους των ΗΠΑ PDC Energy και Noble Energy.

Ο συνδυασμός Hess, PDC και Noble θα φέρει τη συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron σε περίπου 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Θα επεκτείνει την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου της Chevron κατά 40% στα 1,3 εκατομμύρια bpd, φέρνοντάς το αδιάφορο με την προβλεπόμενη παραγωγή σχιστόλιθου της Exxon μετά την εξαγορά της Pioneer Natural Resources.

Η συνδυασμένη εταιρεία θα επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου της Chevron σε λιγότερο επικίνδυνες περιοχές προσθέτοντας στην παραγωγή της στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ και φέρνοντάς την στον σχιστόλιθο Bakken στη Βόρεια Ντακότα.

Η συμφωνία δίνει στη Chevron μερίδιο 30% στο πετρελαϊκό μπλοκ Exxon και CNOOC Stabroek στη Γουιάνα, το οποίο αναμένεται να τριπλασιαστεί σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια bpd έως το 2027.

«Αυτή η συμφωνία αφορά το παγκοσμίου φήμης περιουσιακό στοιχείο της Γουιάνας, το οποίο είναι μακράν η κορωνίδα στο χαρτοφυλάκιο της Hess», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της Capital One Securities.

Η Γουιάνα έχει αναδειχθεί σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές πετρελαίου στον κόσμο μετά από ανακαλύψεις άνω των 11 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2015.

Ο διευθύνων σύμβουλος John Hess δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Γουιάνας και η Exxon θα χαιρετίσουν την είσοδο της Chevron στα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.

Ο Τζον Χες είπε στο Reuters ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Γουίρθ εδώ και περίπου δύο χρόνια.

«Τελικά μιλήσαμε για τις εταιρείες του άλλου και για τη στρατηγική εφαρμογή», είπε ο Hess.

Τα στελέχη γνωρίζονται πολλά χρόνια, έχοντας προηγουμένως συνεργάτες σε κοιτάσματα στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ και συζητούσαν τακτικά τις δραστηριότητές τους, δήλωσε ο Wirth στο Reuters.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω για μια ποικιλία συνομιλιών από κοντά, στο τηλέφωνο και σε δείπνα», είπε ο Wirth.

Η Goldman Sachs ήταν ο κύριος σύμβουλος της Hess ενώ η Morgan Stanley ήταν ο κύριος σύμβουλος της Chevron.

Οι μετοχές πουλήθηκαν στη μεσημεριανή διαπραγμάτευση της Δευτέρας με τη Chevron να υποχωρεί 3,3% στα 161,25 δολάρια και τη Hess να υποχωρεί περίπου 1% στα 161,33 δολάρια. Οι μετοχές των δύο εταιρειών παρακολουθούν τις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν τη Δευτέρα.

Η Chevron πρόσφερε 1.025 από τις μετοχές της για κάθε μετοχή της Hess, ή περίπου 171 $ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας premium περίπου 4,9% μέχρι το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής. Η συνολική αξία της συμφωνίας είναι 60 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η συμφωνία ακολουθεί τις συμφωνίες ταχείας πυροδότησης της Exxon από τον Ιούλιο για την κορυφαία εταιρεία παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ Pioneer and Denbury (DEN.N). Αυτές οι συνδυασμένες συναλλαγές αξίας 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων έθεσαν την Exxon στην κορυφή του σχιστόλιθου των ΗΠΑ και ενίσχυσαν την εκκολαπτόμενη επιχείρηση αποθήκευσης άνθρακα της εταιρείας.

Οι αναλυτές της RBC δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας και περίμεναν ότι η Chevron θα περιμένει το χρόνο της μετά τη μεγάλη συμφωνία της Exxon.

Η συμφωνία αντιμετωπίζει ρυθμιστικές αναθεωρήσεις, αλλά ο Wirth είπε ότι δεν αναμένει ανησυχίες κατά των μονοπωλίων.

Είπε ότι οι συνδυασμένες εταιρείες αναμένουν να δημιουργήσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε συνέργειες κόστους εντός ενός έτους από το κλείσιμο.

Η Chevron είπε ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 15 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει να δαπανήσει μεταξύ 19 και 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε μεγάλα έργα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Μόλις κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hess θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron.

Οι πρόσφατες πετρελαϊκές συμφωνίες δίνουν μια οικονομική ευελιξία στις αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνέχισαν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα καθώς οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους έστρεψαν την προσοχή τους στις ΑΠΕ. Η Chevron και η Exxon συσσώρευσαν τεράστια κέρδη από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Chevron είπε ότι τείνει να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών της στην κορυφή του ετήσιου εύρους των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές, και θα αυξήσει το ετήσιο μέρισμα των μετόχων της κατά 8%.

Η Chevron θα αυξήσει τις εξαγορές κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη συναλλαγή, είπε ο Wirth.

«Οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών θα επωφεληθούν από την ισχυρότερη ελεύθερη ταμειακή ροή που θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Wirth.

Η ενοποίηση, ωστόσο, έχει φέρει αντιδράσεις από τους περιβαλλοντολόγους που θεωρούν ότι υπονομεύει τους κλιματικούς στόχους.

«Με αυτή τη συμφωνία, η Chevron ποντάρει στην αποτυχία της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα», δήλωσε ο Mark van Baal, ιδρυτής της Follow This, μιας ακτιβιστικής ομάδας μετόχων.

«Το Big Oil πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά το Παρίσι θα αποτύχει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.