Το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τους συμμάχους του θα εντείνει τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις πρόσφατες ζημιές στις υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή. Η κίνηση αυτή έρχεται 10 ημέρες αφότου η Φινλανδία ανέφερε ζημιά σε έναν βασικό αγωγό φυσικού αερίου (τον Balticconnector) στον πυθμένα της θάλασσας και η Σουηδία 

ανέφερε αργότερα ότι και ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών είχε επίσης υποστεί ζημιά. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν 13 μήνες μετά την καταστροφή των αγωγών Nord Steam στη Βαλτική. Ενώ πιστεύεται ευρέως ότι ο αγωγός σαμποταρίστηκε, οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ταυτότητα των δραστών.

Ταυτόχρονα, τα περιστατικά ανέδειξαν και την ευπάθεια  βασικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι σε συνεργασία με τους συμμάχους του σχεδιάζουν να εντείνουν τις περιπολίες στη Βαλτική Θάλασσα μετά τις πρόσφατες ζημιές στις υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή. Η κίνηση αυτή έρχεται 10 ημέρες αφότου η Φινλανδία ανέφερε ζημιά σε έναν βασικό αγωγό που εκτελείται στον πυθμένα της θάλασσας και η Σουηδία ανέφερε αργότερα ότι ένα υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών είχε επίσης υποστεί ζημιά.

Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν 13 μήνες μετά την καταστροφή του αγωγού Nord Steam στη Βαλτική. Ενώ πιστεύεται ευρέως ότι ο αγωγός σαμποτάρίστηκε, οι ερευνητές δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ταυτότητα των δραστών. Ταυτόχρονα, τα περιστατικά ανέδειξαν την ευπάθεια βασικών περιουσιακών στοιχείων και υποδομών.

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και παραμένουμε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας Εσθονία και Φινλανδία και τον εταίρο μας Σουηδία", δήλωσε ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του ΝΑΤΟ Ντίλαν Γουάιτ. "Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζει τη στάση του στη Βαλτική Θάλασσα και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσει τους Συμμάχους ασφαλείς".

Μετά το σαμποτάζ του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τις περιπολίες κοντά σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές και έχει προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία - μεταξύ άλλων με drones - για τον καλύτερο εντοπισμό οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας. Σε απάντηση στα τελευταία περιστατικά, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι αυξάνει περαιτέρω τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων πτήσεων επιτήρησης και αναγνώρισης. Αναπτύσσουν αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένας στόλος τεσσάρων ναρκαλιευτών του ΝΑΤΟ αποστέλλεται επίσης στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας ενέκριναν το Όραμα για τον Ψηφιακό Ωκεανό, μια περαιτέρω μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης στη θάλασσα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, η πρωτοβουλία "Ψηφιακός Ωκεανός" θα μεταμορφώσει την επίγνωση του συμμαχικού θαλάσσιου τομέα με την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των εθνικών και συμμαχικών δυνατοτήτων που χρησιμοποιούνται για τη θαλάσσια επιτήρηση. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέσων, από δορυφόρους έως αυτόνομα συστήματα κάτω, πάνω και πάνω από τη θάλασσα.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους στις 12 Οκτωβρίου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών εντός της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να αυξήσουν την επίγνωση της κατάστασής μας και να ενισχύσουν την αποτροπή και την άμυνα στον θαλάσσιο τομέα. Νωρίτερα φέτος, το ΝΑΤΟ δημιούργησε ένα κύτταρο συντονισμού κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, των εταίρων και του ιδιωτικού τομέα. Η πρωτοβουλία Digital Ocean Vision θα ενισχύσει περαιτέρω την επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα για την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών.

Ως επόμενο βήμα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για να καθοδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη των θαλάσσιων δυνατοτήτων σύμφωνα με άλλες προσπάθειες σε ολόκληρη τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ και του σχεδίου δράσης για την αμυντική παραγωγή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ασκεί εδώ και καιρό κριτική στις προσπάθειες για την προστασία των υποθαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός λεπτομερούς εγγράφου θέσεων σχετικά με τα τρωτά σημεία. Πέρυσι, αφότου έγινε πρωθυπουργός, ο Ρίσι Σουνάκ επιτάχυνε τα σχέδια για την απόκτηση και την ανάπτυξη δύο πρώην εμπορικών υπεράκτιων σκαφών για την αύξηση των προσπαθειών επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Βασιλικό Ναυτικό έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία και τα δύο σκάφη, με το ένα να επικεντρώνεται στην προστασία των υποθαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων, ενώ το άλλο χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών για το κυνήγι ναρκών.

Ν.Παλ.