Βρετανία: Απορρίφθηκε Δικαστική Προσφυγή της Greenpeace Ενάντια σε Νέες Έρευνες Υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα

Βρετανία: Απορρίφθηκε Δικαστική Προσφυγή της Greenpeace Ενάντια σε Νέες Έρευνες Υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα
energia.gr
Πεμ, 19 Οκτωβρίου 2023 - 18:18

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκρίνει νέες άδειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα ήταν νόμιμη, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη, απορρίπτοντας νομική προσφυγή εκ μέρους της Greenpeace

Η περιβαλλοντική οργάνωση είχε υποστηρίξει ότι η αποτυχία της Βρετανίας να αξιολογήσει τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου - οι λεγόμενες εκπομπές τελικής χρήσης ή κατάντη (διύλιση κλπ.)- κατέστησε το σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για υπεράκτιες έρευνες στον τομέα της ενέργειας παράνομο. Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών της Βρετανίας δήλωσαν σε ακρόαση τον Ιούλιο ότι οι υπουργοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να αξιολογήσουν τις εκπομπές τελικής χρήσης, αν και τις εξέτασαν.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Χολγκέιτ απέρριψε το αίτημα της Greenpeace την Πέμπτη, λέγοντας σε γραπτή απόφαση ότι η κυβερνητική απόφαση να μην αξιολογηθούν οι εκπομπές τελικής χρήσης δεν ήταν παράλογη. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών χαιρέτισε την δικαστική απόφαση. «Η βιομηχανία είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας – αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη του υδρογόνου – και θα μειώσει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές υποστηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσσοντας την οικονομία», ανέφερε το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της, η Greenpeace ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Αν έλεγες στους περισσότερους ότι η κυβέρνηση επιτρέπεται να εγκρίνει νέές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αγνοώντας το 80% των εκπομπών που θα παραχθούν, απλά δεν θα σε πίστευαν», είπε ο Φίλιπ Έβανς, ακτιβιστής της Greenpeace UK. «Πρόκειται για εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά των υπουργών εν μέσω κλιματικής κρίσης».

Πέρυσι, η Βρετανία πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο αδειοδότησης εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από το 2019, με στόχο να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς η Ευρώπη απογαλακτίζεται από τα ρωσικά καύσιμα. Η Βρετανία λέει ότι η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι το κλειδί για το σχέδιό της να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και ότι κάτι τέτοιο είναι σύμφωνο με τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η αύξηση στην εγχώρια παραγωγή θα συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και θα αποτύχει να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των βρετανικών νοικοκυριών.

Η Tessa Khan, Εκτελεστική Διευθύντρια της οργάνωσης Uplift, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, είπε: «Δεν υπάρχει δημόσιο όφελος από τις νέες άδειες, μόνο περισσότερα κέρδη για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».