Κομισιόν: Προθεσμία 2 μηνών στην Ελλάδα για Εφαρμογή των Κοινοτικών Κανόνων για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κομισιόν: Προθεσμία 2 μηνών στην Ελλάδα για Εφαρμογή των Κοινοτικών Κανόνων για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Πεμ, 19 Οκτωβρίου 2023 - 09:50

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί νομικές διαδικασίες κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του δικαίου της ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές, που καλύπτουν διάφορους τομείς και τομείς πολιτικής της ΕΕ, αποσκοπούν στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Εσθονία (INFR(2021)0033), την Ελλάδα (INFR(2021)0037) και την Πορτογαλία (INFR(2021)0087) επειδή δεν έχουν μεταφέρει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2019/944, για την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ.

Η οδηγία θεσπίζει βασικούς κανόνες σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ για τη δημιουργία πραγματικά ολοκληρωμένων, ανταγωνιστικών, επικεντρωμένων στον καταναλωτή, ευέλικτων, δίκαιων και διαφανών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Εσθονία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία τον Φεβρουάριο του 2021, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν μεταφερθεί στην εθνική τους νομοθεσία όλες οι διατάξεις της οδηγίας. Αφού εξέτασε τις απαντήσεις των εν λόγω κρατών μελών καθώς και τα εθνικά μέτρα μεταφοράς που κοινοποιήθηκαν, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει πλήρως την οδηγία.

Τα 3 ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν τώρα 2 μήνες για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και να ενημερώσουν την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.