Καθυστερήσεις «γράφει» η έναρξη της τηλεθέρμανσης στη Κοζάνη, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης) έχει ήδη ενημερώσει τους καταναλωτές ότι η καθυστέρηση στην τροφοδοσία της πόλης της Κοζάνης και των διασυνδεδεμένων 

οικισμών ΖΕΠ και Ν. Χαραυγής του Δήμου Κοζάνης  με θερμική ενέργεια από την εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης  οφείλεται αποκλειστικά στην μη διαθεσιμότητα, έως σήμερα, των μονάδων του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Η ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα για την παροχή θερμικής ενέργειας ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2023 για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Η διαδικασία της προθέρμανσης και η παροχή θερμικής ενέργειας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την διαθεσιμότητα των μονάδων», επισημαίνεται.

 Η καθυστέρηση αποδίδεται σε πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον μετασχηματιστή της «Μονάδας 3» του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου καθώς και σε μια διαρροή στη «Μονάδα 4». Όσον αφορά στη  «Μονάδα 5» έχει προγραμματιστεί να μπει στο σύστημα τον Νοέμβριο. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν εστιάσει στην αποκατάσταση των ζημιών στις Μονάδες 3 και 4 προκειμένου να ξεκινήσει η παροχή φορτίου στην Τηλεθέρμανση Κοζάνης στο συντομότερο δυνατό.
 
Ήδη έχουν γίνει επαφές με την αρμόδια υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία δεσμεύθηκε ότι  δεν θα αφήσει την περιοχή χωρίς παροχή θερμικής ενέργειας και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τη ΔΕΗ, όσο και με τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.  Η  ΔΕΥΑΚ θεωρεί ότι  κατά τις ημέρες αιχμής, όταν το κρύο είναι δριμύ και αυξάνεται η κατανάλωση, απαιτούνται  τουλάχιστον δύο  μονάδες ενεργές και μια τρίτη σε εφεδρεία.
 
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ με την κ.  Σδούκου ώστε να βρεθεί λύση, στην οποία  συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ και τεχνικοί σύμβουλοι.  

Η οριστική λύση αναμένεται να δοθεί το 2025 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στις εγκαταστάσεις του παλιού λιγνιτικού σταθμού Καρδιάς. Η μονάδα θα διασφαλίζει την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου Δυτικής Μακεδονίας.  Πρόκειται ίσως για το πιο κρίσιμο έργο από τα νέα μέσα παραγωγής θερμικής ενέργειας σε χώρους της ΔΕΗ, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα. Η παραγόμενη θερμική ισχύς της νέας μονάδας της ΔΕΗ θα είναι άνω των 65 MWth.

Η κατασκευή της θα αποτελέσει τη βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων στη  Δυτική Μακεδονία, βάσει συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών που προβλέπει επίσης ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των τριών ΟΤΑ θα συνενωθούν σε μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία. Στόχος είναι η διασύνδεση, μέσω αγωγών μεταφοράς θερμικής ενέργειας, των  δύο σημείων παραγωγής (Καρδιά και Πτολεμαΐδα V) με όλα τα σημεία κατανάλωσης.