Η REVOIL Υιοθετεί τους Κανόνες Βιώσιμης Ανάπτυξης- Άλμα στον Χώρο των ΑΠΕ

Η REVOIL Υιοθετεί τους Κανόνες Βιώσιμης Ανάπτυξης- Άλμα στον Χώρο των ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 17 Οκτωβρίου 2023 - 08:12

Για μια εταιρεία υγρών καυσίμων, αμιγώς ελληνική, που δραστηριοποιείται σε ένα από τα πιο δύσκολα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, η επιστροφή στην ανάπτυξη εργασιών και την εκπλήρωση ορισμένων από τα πλέον απαιτητικά πρότυπα βιώσιμης εταιρικής λειτουργίας είναι ένα μικρό "θαύμα". Το περασμένο έτος, το 2022

το μερίδιο της REVOIL στην εγχώρια αγορά ανήλθε σε 10% και οι πωλήσεις της στα 756,5 εκατ λίτρα. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα δίκτυο 500 πρατηρίων, καθώς και 10 σταθμούς φόρτωσης καυσίμων, με τον κύκλο εργασιών της φτάνει στα 957,80 εκατ ευρώ. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας, μπορεί να αναλυθεί σε τρεις βασικές παραμέτρους: την κατανάλωση ενέργειας που ήταν 1631,9 MWh, τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που έφθασαν στα 352,6 tCO2e και στα επικίνδυνα απόβλητα που ανήλθαν στους 17 τόνους. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην δεύτερη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη χρήση 2022, που καταρτίζει και δημοσιοποιεί η REVOIL, αποτυπώνοντας την προσέγγιση και τις επιδόσεις της στο ευρύτερο πλαίσιο του ESG για το σύνολο των δρασεών της σχετικά με το Περιβάλλον, την Kοινωνία και τη Διακυβέρνηση.

Στην Έκθεση έχει καταγραφεί η πρόοδος της εταιρείας στη διαχείριση των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, σε συνέχεια από τις πρωτοβουλίας που ανέλαβε από το 2021 στον τομέα, την οποία επικοινωνεί με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών. Η Έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο Βιώσιμης Ανάπτυξης Global Reporting Initiative (GRI): Επιλογή Core, λαμβάνοντας υπόψη τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs) και τις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του Ο.Η.Ε. Global Compact.

Με αφορμή την δημοσίευση της δεύτερης Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Διευθύνων

Σύμβουλος της REVOIL κος Γεώργιος Ρούσσος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Για την REVOIL, το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο, μια χρονιά σταθμός για την Εταιρεία, καθώς οι ισχυρές οικονομικές της επιδόσεις σε ιστορικά επίπεδα από την ίδρυσή της, έδωσαν τη δυνατότητα μετά από πολλά χρόνια στην επιστροφή μέρους των κερδών στους μετόχους της με την μορφή μερίσματος. Όλα αυτά σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον που το 2022 ήταν γεμάτο εκπλήξεις και προκλήσεις. Τα απόνερα της υγειονομικής κρίσης, η οποία πλέον βρίσκεται σε ύφεση, η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά του, η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων αλλά και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Παράλληλα φυσικές καταστροφές, αυξήσεις τιμών τροφίμων, μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων, κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πολύ απαιτητικό πλαίσιο, η Εταιρεία κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία, να φέρει εις πέρας τις δεσ µεύσεις της δη µιουργώντας και φέτος σημαντική αξία για την χώρα, τους εργαζο µένους, τους μετόχους, τους συνεργάτες, τους καταναλωτές, την ευρύτερη κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Αναπόσπαστο στοιχείο της επιχειρηματικής μας στρατηγικής παραμένει η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία σε βάθος χρόνου θα μας διατηρήσει ανταγωνιστικούς, αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενεργειακή μετάβαση. Η μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των πελατών και η αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, αποτελούν τα κύρια θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας. Διανύουμε μία εποχή όπου είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να μεταβάλλουμε άμεσα τους τρόπους δράσης μας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το μέλλον μας και το μέλλον του πλανήτη. Η REVOIL θα ακολουθήσει απερίσπαστη και τα επό µενα έτη ένα βιώσι µο επιχειρη µατικό πλάνο µε στρατηγικές προτεραιότητες, προκει µένου να προσαρ µοστεί στο νέο περιβάλλον που δια µορφώνεται. Κύριος πυλώνας στο πλάνο ανάπτυξης της Εταιρείας τα επό µενα χρόνια και στο πλαίσιο των καθαρότερων µορφών ενέργειας είναι η ενασχόληση της από τα τέλη του 2020 µε το χώρο των Ανανεώσι µων Πηγών Ενέργειας με τη συμμετοχή της σε εταιρείες φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Το σχέδιο επέκτασης εξελίσσεται πολύ καλά, με την Εταιρεία να συμμετέχει ήδη μέσω θυγατρικών της σε μία σειρά από υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ ύψους 130 MW περίπου, με ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW στην Εύβοια να έχει ηλεκτρισθεί και ένα 3,34 MW στην Αρκαδία να βρίσκεται σε αναμονή ηλέκτρισης.»

Δείτε όλη την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2022 της REVOIL εδώ