Δρ. Νικόλαος Κούκουζας: Βασικός Συντελεστής της Πρωτοπόρου Μελέτης του ΙΕΝΕ για τις Προοπτικές Ανάπτυξης Τεχνολογιών CCUS στην Ελλάδα

Δρ. Νικόλαος Κούκουζας:  Βασικός Συντελεστής της Πρωτοπόρου Μελέτης του ΙΕΝΕ για τις Προοπτικές Ανάπτυξης Τεχνολογιών CCUS  στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 10 Οκτωβρίου 2023 - 19:02

Με τον Δρ. Νικόλαο Κούκουζα (Διευθυντής Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ) ξεκίνησε η παρουσίαση της μελέτης του ΙΕΝΕ για τις προοπτικές ανάπτυξης τεχνολογιών CCUS σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ο Δρ. Κούκουζας, ένας από τους βασικούς συντελεστές της μελέτης, με τίτλο “Prospects for the Implementation of CCUS Technologies in Greece”, μιλώντας στο ειδικό Workshop του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε εκτενώς στο δικό του ερευνητικό έργο, το οποίο υπήρξε πρωτοπόρο για τον κλάδο του CCUS στη χώρα μας

Μπορεί να διαβάσετε την Εκτενή Περίληψη της μελέτης “Prospects for the Implementation of CCUS Technologies in Greece”, ενώ στο σχετικό microsite είναι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το ειδικό Workshop του ΙΕΝΕ.

Ποιος είναι ο Δρ. Νικόλαος Κούκουζας

Ο Δρ. Νικόλαος Κούκουζας είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Ο Δρ. Νικόλαος Κούκουζας είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) Βιομηχανικής Ορυκτολογίας και μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) από την Αγγλία (Leicester University) και δίπλωμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2003 είναι Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), ενώ είναι Επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 55 ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ, επικεφαλής ομάδας 40 και πλέον επιστημόνων.

Ο Δρ. Κούκουζας έχει επαγγελματική εμπειρία περισσότερο των 30 ετών σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ως επιστημονικός υπεύθυνος περισσότερο των 50 ευρωπαϊκών έργων, ενώ επίσης διετέλεσε απεσπασμένος Εθνικός Εμπειρογνώμονας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας στις Βρυξέλλες (1999-2003, 2020-2022) και μέλος του ΔΣ του ΙΓΜΕ. Υπήρξε, επίσης, συντονιστής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και εμπειρογνωμόνων των χωρών του Κόλπου σε θέματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στο πλαίσιο του δικτύου καθαρής ενέργειας ΕΕ και Χωρών του Κόλπου (2010-2013).

Συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή της EURACOAL, είναι συντονιστής εμπειρογνωμόνων για την αποθήκευση υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωλόγων (EFG), και εκπρόσωπος της χώρας στην Πολιτική και Τεχνική Ομάδα του Carbon Sequestration Leadership Forum  (CSLF) που συντονίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Επίσης, έχει συμμετάσχει στο Πρόγραμμα RFCS τα τελευταία 20 χρόνια.

Τέλος, ο Δρ. Κούκουζας έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, με  2700 παραπομπές στο έργο του, ενώ είναι μέλος διαφόρων Συντακτικών Επιτροπών σε Διεθνή Περιοδικά και Πανεπιστημιακά Συμβούλια.