Το IG Metall, το πανίσχυρο συνδικάτο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ισχυρίζεται ότι κερδίζει έδαφος στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο, με περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην προσπάθεια του συνδικάτου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ενώ λοιπόν όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο συνδικάτο εργαζομένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ εν μέσω μιας επεκτεινόμενης

απεργίας στη Ford, τη GM και τον Stellantis, η Tesla αντιμετωπίζει τη δική της πρόκληση με ένα συνδικάτο στη Γερμανία. Στις ΗΠΑ, η Tesla κατάφερε να αποκρούσει τις προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης στα εργοστάσιά της, αλλά αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατασταση στη Γερμανία από τότε που ίδρυσε το Gigafactory της στο Βερολίνο.

Η Tesla απέκρουσε την πρώτη προσπάθεια συνδικαλισμού στη Γερμανία το 2017 και κατάφερε να αποφύγει την είσοδο της IG Metall στις γερμανικές δραστηριότητές της, προσφέροντας αύξηση μισθού και δικαιώματα προαίρεσης μετοχών στους υπαλλήλους της. Όμως το 2021, το πανίσχυρο γερμανικό συνδικάτο συγκρότησε μια επιτροπή εργαζομένων για να στρατολογήσει μέλη από την Tesla.

Δεν υπήρξε πολύς θόρυβος για την προσπάθεια αυτή μέχρι τώρα. Την τελευταία εβδομάδα, όμως το συνδικάτο επανήλθε εκφράζοντας ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας στο Tesla Gigafactory Berlin. Η τοπική κυβέρνηση αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς των συνδικάτων σχετικά με το ποσοστό περιστατικών και τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο, αλλά το IG Metall ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία.

Σήμερα, το σωματείο ισχυρίζεται ότι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι της Tesla έχουν ενώσει την προσπάθειά τους να διαπραγματευτούν συλλογικά για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα όως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine, το IG Metall ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι της αμερικανικής εταιρείας ζήτησαν από κοινού καλύτερες συνθήκες εργασίας σε μια πρώτη εκστρατεία στο εργοστάσιο στο Grünheide. Ένας εκπρόσωπος του σωματείου είπε τη Δευτέρα ότι εμφανίστηκαν τη νύχτα και τις πρώτες βάρδιες με αυτοκόλλητα IG Metall στα μπλουζάκια τους. Σύμφωνα με το συνδικάτο, έγραφε: «Μαζί για ασφαλή και δίκαιη δουλειά στην Tesla». Η δράση πρέπει να συνεχιστεί όλη την ημέρα.

Η προσπάθεια του συνδικάτου έρχεται επειτα από πρόσφατη αναφορά των μέσων ενημέρωσης στη Γερμανία σχετικά με έναν «στατιστικά υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων» στο εργοστάσιο, για τα οποία το συνδικάτο υποστηρίζει ότι οφείλεται στην υπερβολική εργασία που έχει απαιτήσει η εταιρεία από τους εργαζόμενους σε κακές συνθήκες.

Η έκθεση βασίζεται στο ότι η Tesla είχε «190 αναφερόμενα ατυχήματα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2022». Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση του Βραδεμβούργου αρνήθηκε ότι ο αριθμός των ατυχημάτων είναι αφύσικος για ένα εργοστάσιο αυτού του μεγέθους, το οποίο πιστεύεται ότι απασχολεί τώρα πάνω από 10.000 άτομα.