Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ φέρεται να σχεδιάζει να περιορίσει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer, ο Sunak και η υπουργός Περιβάλλοντος Thérèse Coffey επανέφεραν τα σχέδια για την επιβολή νέων περιορισμών, δίνοντας νέες εξουσίες στους υπαλλήλους σχεδιασμού στο Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής Σχεδιασμού (NPPF).

 

Αυτές θα επιτρέψουν στους αξιωματούχους να μπλοκάρουν κάθε ηλιακό έργο που μπορεί να υποστηριχθεί ότι "θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η τροποποίηση του πλαισίου στο NPPF συντάχθηκε από τον Greg Smith, βουλευτή του Buckingham.

Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα: "Πρόκειται για μια ξεκάθαρη, απλή προστασία που οι πολεοδομικές αρχές πάνω και κάτω από τη γη μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να πουν ότι αυτή η ανάπτυξη σε αυτή τη γεωργική γη δεν πρόκειται να πλήξει την επισιτιστική μας ασφάλεια σε αυτή την περιοχή, ή αυτή εδώ πέρα πρόκειται να πλήξει, και επομένως να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως καλό λόγο για να απορρίψουν τις αιτήσεις".

Ο Coffey επιβεβαίωσε στον Observer ότι το NPPF θα βγει αργότερα φέτος και "ο πρώτος σκοπός (των γεωργικών εκτάσεων) πρέπει να αφορά την παραγωγή τροφίμων".