Η νοτιοκορεατική HD Korea Shipbuilding & Offshore Engineering (KSOE) και η KEPCO Engineering and Construction Company έγιναν η τελευταία σύμπραξη που πρότεινε σχέδια για μια πλωτή φορτηγίδα υπεράκτιας πυρηνικής ενέργειας. Πολλαπλές προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη 

για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων μιας νέας γενιάς μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως οι αντιδραστήρες τήγματος άλατος, ως οικονομικά αποδοτικό μέσο για τη δημιουργία νέων πηγών ενέργειας που θα καλύπτουν επίσης την ανάγκη για χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ενέργειας και άλλες βαριές βιομηχανίες. Η σύμπραξη, η οποία περιελάμβανε επίσης συνεργασία με το ABS (το American Bureau of Shipping, τον κορυφαίο νηογνώμονα στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Διεθνές Μητρώο Πλοίων και Εταιρειών της Λιβερίας (LISCR), ανέπτυξε ένα νέο σχέδιο για μια πλωτή φορτηγίδα υπεράκτιας πυρηνικής ενέργειας. Μετά από εξέταση από την ABS και το LISCR, ο σχεδιασμός έλαβε κατ' αρχήν έγκριση (AIP) από την εταιρεία κλάσης.

"Οι πλωτές πλατφόρμες παραγωγής, όπως αυτή η φορτηγίδα της HD KSOE, έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν πιο εύκολα από ό,τι μπορεί να γίνει στην ξηρά", εξηγεί ο Patrick Ryan, ABS Senior Vice President and Chief Technology Officer. 

Η πλωτή φορτηγίδα μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο αυτού του έργου προορίζεται να χρησιμεύσει ως υπεράκτια μονάδα παραγωγής ενέργειας για απομακρυσμένες κοινότητες και για την ηλεκτροδότηση νησιών. Η HD KSOE παρείχε τα βασικά σχέδια για τα θαλάσσια συστήματα. Οι ABS και LISCR ολοκλήρωσαν τις αναθεωρήσεις σχεδιασμού με βάση την κατηγορία και τις νομοθετικές απαιτήσεις, ενώ η KEPCO E&C, η οποία έχει μεγάλο ιστορικό με την ανάπτυξη περισσότερων από 30 πυρηνικών σταθμών τα τελευταία 40 χρόνια, θα συνεχίσει να εργάζεται σε αξιολογήσεις κινδύνου για μελλοντικές εφαρμογές στο project της φορτηγίδας.

"Αυτός ο σχεδιασμός φορτηγίδας όχι μόνο εξαλείφει την ταλαιπωρία της επιλογής χερσαίων χώρων με την εγκατάσταση στη θάλασσα, αλλά προσφέρει επίσης το πλεονέκτημα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας", δήλωσε ο Dr. Kim Sung-Jun, Διευθυντής Μελλοντικής Τεχνολογίας της HD KSOE.

Η HD KSOE υπογραμμίζει ότι έχει επενδύσει 30 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία τέταρτης γενιάς SMR, TerraPower. Η εταιρεία αναφέρει ότι σχεδιάζει επίσης να επιταχύνει την ανάπτυξη μελλοντικών πυρηνικών πλοίων με τη δημιουργία ερευνητικής ομάδας SMR στο πλαίσιο της εστίασής της σε πλοία υψηλής αξίας και αναδυόμενες τεχνολογίες.

"Έχουμε το δικό μας θαλάσσιο SMR, το "BANDI", και καταβάλλουμε προσπάθειες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας θαλάσσιων SMR καθώς και των χερσαίων SMR", αναφέρει ο Dr. Moon Young-Tae, ανώτερος διευθυντής της KEPCO E&C. "Με βάση την άφθονη εμπειρία μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και τη συσσωρευμένη τεχνολογία, θα συμβάλουμε ενεργά στην απαλλαγή από τον άνθρακα για το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές".

 Η ιδέα της πλεύσης πυρηνικών αντιδραστήρων σε πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες προσελκύει ευρύ ενδιαφέρον στις ναυτιλιακές βιομηχανίες. Η Samsung Heavy Industries ανέφερε πριν από ένα χρόνο ότι είχε συνάψει συνεργασία με τη Seaborg, μια δανέζικη νεοφυή επιχείρηση που επιδιώκει τη δημιουργία πυρηνικών τεχνολογιών επόμενης γενιάς, για την ανάπτυξη μιας πλωτής φορτηγίδας πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση της τεχνολογίας Compact Molten Salt Reactor που αναπτύχθηκε από τη Seaborg. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες ανέφεραν ότι είχαν ολοκληρώσει τα εννοιολογικά σχέδια για το έργο τους, το οποίο λαμβάνει επίσης υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης η Crowley ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συνάπτει συνεργασία με την BWX Technologies, πρώην τμήμα της Babcock & Wilcox, για να εργαστεί στην ανάπτυξη μιας έννοιας σκάφους παραγωγής ενέργειας με χρήση μικροαντιδραστήρα. Η ιδέα είναι ότι ο εν πλω σταθμός παραγωγής ενέργειας θα παρέχει ενέργεια σε εγκαταστάσεις στην ξηρά, όπως στρατιωτικές βάσεις σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, εφεδρικά δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά από καταστροφές και θα παρέχει ενέργεια σε άλλα σενάρια όπου οι παραδοσιακές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποστεί ζημιές ή δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν.

N.Παλ.