45 Κράτη θα Συγκεντρώσουν $12 δισ. για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων

45 Κράτη θα Συγκεντρώσουν $12 δισ.  για τη διάσωση των κοραλλιογενών υφάλων
energia.gr
Τετ, 4 Οκτωβρίου 2023 - 11:18

Ένας συνασπισμός 45 κρατών ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία και διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Πρωτοβουλία για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους, ένας συνασπισμός κυβερνήσεων και ΜΚΟ που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησε ένα σχέδιο για τη διάσωση 50.000 τετραγωνικών μιλίων τροπικών κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον πλανήτη.

Το "Coral Reef Breakthrough" απαιτεί τέσσερις σημαντικές δράσεις: διπλασιασμό της έκτασης των κοραλλιών που τελούν υπό αποτελεσματική προστασία, συγκέντρωση 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διατήρηση, επιτάχυνση της αποκατάστασης των κοραλλιών και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για το 30% των υποβαθμισμένων υφάλων έως το 2030 και διακοπή των παραγόντων που προκαλούν την απώλεια των κοραλλιών, όπως η ρύπανση από τη γη, η καταστροφική ανάπτυξη και η υπεραλίευση.

Η "τομή" αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους Πρωταγωνιστές Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (HLCC) και το Παγκόσμιο Ταμείο για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους (GFCR) με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Σουηδίας και του Μονακό. Στηρίζει πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε περιοχές υφάλων υψηλής προτεραιότητας, όπως εκείνες που παρέχουν οικολογικό καταφύγιο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ή έχουν μεγάλη αξία για τις περιφερειακές κοινότητες.

Η πρωτοβουλία θα αποσβεστεί από τις οικονομικές αποδόσεις, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της. Η διατήρηση ή η αποκατάσταση των μισών υφάλων στον κόσμο θα μπορούσε να αποφέρει έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό κάθε χρόνο, να αποτρέψει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στην ακτογραμμή και να διατηρήσει τους τόπους αναπαραγωγής για την εμπορικά σημαντική αλιεία.

"Ο στόχος των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030 καταδεικνύει ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δεσμεύσεις, δεδομένης της δεινής κατάστασης της υγείας των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως, και ότι η διατήρηση των ωκεανών συνολικά υπολειτουργεί διαχρονικά", έγραψαν οι εταίροι σε μια έκκληση για δράση.