Οι αναλυτές του κλάδου του LNG προβλέπουν ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας θα γίνουν οι κύριοι μοχλοί της ζήτησης στην αγορά του καυσίμου τα επόμενα χρόνια. Το παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ το 2022, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ευρώπη καθώς η περιοχή απομακρύνεται από την προμήθεια αερίου μέσω ρωσικών αγωγών μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ωστόσο, η ζήτηση της Ευρώπης για LNG αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο Tony Regan, ο επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου Ασίας-Ειρηνικού της NexantECA, πιστεύει ότι η Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, θα είναι το επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά τη ζήτηση LNG. Επιπλέον, αναμένει ότι η ζήτηση LNG στην Ευρώπη θα κορυφωθεί το 2027, πριν πέσει, το 2030.

Το Βιετνάμ, ειδικότερα, αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για το συγκεκριμένο καύσιμου λόγω του κυβερνητικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Ηλεκτρικής Ενέργειας 8, το οποίο στοχεύει να μετατρέψει τις μονάδες άνθρακα σε μονάδες ΑΠΕ ή να τις αποσύρει έως το 2050.

Μέχρι το 2033, η ζήτηση για LNG στη Νοτιοανατολική Ασία προβλέπεται να φτάσει τους 73 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 12% της παγκόσμιας αγοράς LNG, σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με τη ζήτηση το 2022. Η ισχυρή οικονομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη του Βιετνάμ το καθιστούν σημαντική αγορά για το LNG.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy, Steve Hill, επισήμανε τη Γερμανία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες ως σημαντικές αγορές για το LNG στο μέλλον. Αυτές οι χώρες παρέλαβαν πρόσφατα τα πρώτα τους φορτία LNG και σημειώνουν πρόοδο ως προς τις φιλοδοξίες τους για LNG.

Σύμφωνα με τον Zhi Xin Chong, επικεφαλής της S&P Global για τις αγορές φυσικού αερίου και LNG στις Αναδυόμενες Αγορές της Ασίας, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη είναι πιθανό να είναι οι μεγαλύτερες αγορές LNG στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, οι σταθερές τιμές και η επαρκής παγκόσμια χρηματοδότηση για υποδομές αποτελεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ζήτησης LNG της περιοχής. Συνολικά, η Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς LNG τα επόμενα χρόνια.
Χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση και τις ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές, η περιοχή παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τη βιομηχανία του LNG.