Επιβράδυνση υπήρξε στις εγκαταστάσεις υπεράκτιων αιολικών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έκθεση για την υπεράκτια αιολική ενέργεια του World Forum Offshore Wind για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παγκοσμίως προστέθηκαν συνολικά 5,6 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, φτάνοντας σε ένα σύνολο εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος 63,2 GW.

Την ίδια περίοδο για το 2022 σημειώθηκαν νέες εγκαταστάσεις 6,8GW παγκοσμίως.

Η παγκόσμια ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους οφείλεται και πάλι ουσιαστικά στην Κίνα, η οποία εγκατέστησε 2,2 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ικανότητας.

Ωστόσο, η επιβράδυνση οφείλεται επίσης στην Κίνα, καθώς οι νέες προσθήκες της ήταν λιγότερες από το ήμισυ των 5,1GW που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Συνολικά, 15 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα είδαν όλες τις τουρμπίνες να εγκαθίστανται και την πρώτη ενέργεια να παράγεται παγκοσμίως κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 10 εγκαταστάθηκαν στην Ασία και πέντε στην Ευρώπη.

Η Κίνα επέκτεινε τη θέση της ως η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο με διαφορά, με 28,7GW εγκατεστημένης ισχύος. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (14,7 GW), η Γερμανία (8,3 GW) και οι Κάτω Χώρες (4,5 GW). Το 45% της συνολικής παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας είναι τώρα εγκατεστημένο στην Κίνα.

Επιπλέον 10,2 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή παγκοσμίως.

Ο κινεζικός υπεράκτιος αιολικός τομέας πρωτοστατεί με 2,4GW υπό κατασκευή δυναμικότητας, ακολουθούμενος πολύ στενά από την Ταϊβάν με 2,3GW.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολική δυναμικότητα 1,6GW υπό κατασκευή και ακολουθεί η Γαλλία με 1GW. Οι ΗΠΑ είδαν δύο έργα να ξεκινούν την κατασκευή υπεράκτιων έργων, τα οποία αθροίζουν σε ένα σύνολο 938 MW υπό κατασκευή δυναμικότητας.