Παράταση Συνομιλιών για την «Αφροδίτη» Συμφώνησαν Κυπριακή Δημοκρατία και Chevron

Παράταση Συνομιλιών για την «Αφροδίτη» Συμφώνησαν Κυπριακή Δημοκρατία και Chevron
energia.gr
Σαβ, 30 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:26

Η Κύπρος και η κοινοπραξία διεθνών ενεργειακών εταιρειών με επικεφαλής τη Chevron συμφώνησαν να παρατείνουν τις συνομιλίες για τον τρόπο ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» καθώς σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Δεν είναι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, είναι μια παράταση, γιατί υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες», δήλωσε στο Reuters ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου, επιβεβαιώνοντας σχετική αναφορά του έγκυρου περιοδικού Middle East Economic Survey (MEES) ότι οι συνομιλίες θα παραταθούν έως τις 5 Νοεμβρίου.

Για να αποφευχθεί η διαπραγμάτευση με το άγχος του χρόνου, είπε, «την παρατείναμε». «Ήταν μια αμοιβαία παράταση, το συμβόλαιο επέτρεπε οποιαδήποτε επιπλέον παράταση, οπότε αυτό κάναμε», όπως ανέφερε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.«Πιστεύουμε ότι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου.

Η Chevron δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Λευκωσία διαφώνησε με τις τροποποιήσεις που πρότειναν η Chevron και οι εταίροι της νωρίτερα εφέτος σε μια συμφωνία του 2019 για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου εκτιμώμενου δυναμικού 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf). Ιδιαίτερα, σημείο τριβής αποτέλεσε μια πρόταση για την αφαίρεση στην αναφορά σε αυτά που η Κύπρος θεωρεί απαραίτητη υποδομή επεξεργασίας στην επιφάνεια της θάλασσας.

Με τις  τροποποιήσεις, απαλείφθηκε η αναφορά σε πλωτή μονάδα επεξεργασίας αερίου, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύει ότι είναι απαραίτητη στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, και μειώθηκε ο αριθμός των γεωτρήσεων παραγωγής σε τρεις από πέντε αρχικά.Η Chevron συνεργάζεται στην «Αφροδίτη»  με την ισραηλινή NewMed και τη Shell.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα σχέδια της Chevron, η οποία πιστεύει ότι θα συμβάλει στο να φτάσει το φυσικό αέριο στην αγορά γρηγορότερα και στα οποία σχέδια δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων υποδομών, όπως ανέφερε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο το Reuters.Ο γενικός στόχος του πρότζεκτ, που παραμένει αμετάβλητος, είναι η σύνδεση της «Αφροδίτης» μέσω υποθαλάσσιου αγωγού με την Αίγυπτο, όπου το αέριο μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια αγορά ή να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεθεί από τις ρωσικές προμήθειες.