Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ της εταιρείας Landis & Gyr, που κατασκευάζει τέτοιους μετρητές σε εργοστάσιο της πλησίον της Κορίνθου, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το πόσο αρνητικά η πολιτεία αντιμετωπίζει την εγχώριο βιομηχανία. Η εν λόγω εταιρεία που είναι εγκατεστημένη εδώ και 50 χρόνια στην Ελλάδα κατασκευάζει τελευταίας τεχνολογίας έξυπνους μετρητές τους οποίες εξάγει

 

 

σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία απασχολώντας 1000 περίπου άτομα. Δικαιολογημένη η απογοήτευση της διοίκησης της εν λόγω εταιρείας (εδώ), η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για καθαρά τυπικούς λόγους, και η οποία φιλοδοξούσε να αναλάβει την προμήθεια των έξυπνων μετρητών για την ελληνική αγορά, αποβλέποντας σε επέκταση της παραγωγής της και στην πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Προφανώς ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ «στήθηκε» από τη αρχή με προδιαγραφές και κριτήρια που ευνοούν τους συνήθεις μεσάζοντες που αποβλέπουν σε υψηλά περιθώρια κέρδους μέσω της εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό.

Σε οποιαδήποτε κανονική χώρα που διαθέτει δική της βιομηχανία θα είχε τεθεί από τη αρχή ως κριτήριο η προμήθεια από εταιρεία που διαθέτει εγχώρια παραγωγή, προσφέροντας κατάλληλη μοριοδότηση, στην διαγωνιστική διαδικασία.

 

* Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ