Η Ρωσία Απέφυγε τις Κυρώσεις της G7 για το Μεγαλύτερο Μέρος των Εξαγωγών Πετρελαίου της

Η Ρωσία Απέφυγε τις Κυρώσεις της G7 για το Μεγαλύτερο Μέρος των Εξαγωγών Πετρελαίου της
energia.gr
Δευ, 25 Σεπτεμβρίου 2023 - 08:28

Η Μόσχα βρίσκει τρόπους να παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις. Οι ρωσικές προμήθειες αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 50% φέτος την άνοιξη παρά την επιβολή κυρώσεων από τις χώρες της G7 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν χθες Κυριακή οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων το βαρέλι

στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθούν λόγω της συνεχούς ανόδου των τιμών του αργού και της μείωσης της έκπτωσης στο δικό της πετρέλαιο, αναφέρει το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενο εκτιμήσεις της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE).

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των θαλάσσιων ροών ρωσικού αργού ταξίδεψαν χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανάλυση των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών αρχείων από τους Financial Times.

Η Ρωσία μείωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης κατά σχεδόν 30% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Αυγούστου. Η προσωρινή απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς τις περισσότερες χώρες, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες.