Η Πολωνία Εκδίδει Περιβαλλοντική Άδεια για τον Πρώτο Πυρηνικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής

Η Πολωνία Εκδίδει Περιβαλλοντική Άδεια για τον Πρώτο Πυρηνικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής
energia.gr
Παρ, 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:07

Η Πολωνία εξέδωσε περιβαλλοντική άδεια για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP την Παρασκευή, επικαλούμενο την υπουργό Κλίματος Άννα Μόσκβα. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας του Περιβάλλοντος της Πολωνίας (GDOS), η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου δεν θα επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον και οι επιπτώσεις του θα παρακολουθούνται, ανέφερε η PAP.

 

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της στις ακτές της Βαλτικής έως το 2033. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026.

"Αυτό είναι ένα ορόσημο στην υλοποίηση μιας επένδυσης που είναι κρίσιμης σημασίας από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας", φέρεται να είπε η Moskwa.

Η Bechtel, η μεγαλύτερη εταιρεία μηχανικών των ΗΠΑ, και η Westinghouse Electric, την οποία η Πολωνία επέλεξε νωρίτερα ως προμηθευτή τεχνολογίας, υπέγραψαν επίσημη συμφωνία την Πέμπτη για να συνεργαστούν για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εργοστασίου.

Η αμερικανική κοινοπραξία και η πολωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Polskie Elektrownie Jądrowe αναμένεται να υπογράψουν σύμβαση παροχής μηχανικών υπηρεσιών την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Bechtel.

capital.gr