Γραφίτης από Ροκανίδια; Αντίδοτο στην Κινεζική Κυριαρχία στις Μπαταρίες Ιόντων Λιθίου

Γραφίτης από Ροκανίδια; Αντίδοτο στην Κινεζική Κυριαρχία στις Μπαταρίες Ιόντων Λιθίου
energia.gr
Τετ, 20 Σεπτεμβρίου 2023 - 11:02

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μπορεί να παράγει γραφίτη από ξυλοτεμάχια, υπονομεύοντας τον ασφυκτικό έλεγχο της Κίνας σε ένα υλικό ζωτικής σημασίας για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, έλαβε υποστήριξη 18 εκατ. δολαρίων από ομάδα επενδυτών. Η νεοσύστατη εταιρεία CarbonScape από τη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από τη φινλανδική-σουηδική εταιρεία δασοκομίας Stora Enso, την Amperex Technology, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και άλλους εταίρους. Ο γραφίτης αποτελεί έως και το μισό βάρος μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία είναι απαραίτητη στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων και της αποθήκευσης ενέργειας. Ωστόσο, η αναμενόμενη παγκόσμια ζήτηση

ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά και αναμένεται έλλειμμα 777.000 τόνων ετησίως έως το 2030. Ήδη οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, σπεύδουν να εξασφαλίσουν γραφίτη εκτός του κυρίαρχου παραγωγού του, της Κίνας.

Η CarbonScape ιδρύθηκε στη Νέα Ζηλανδία το 2006 και άρχισε να αναπτύσσει μια διαδικασία για την παραγωγή "βιογραφίτη" από υποπροϊόντα της δασοκομίας και της ξυλοβιομηχανίας, όπως τα ροκανίδια ξύλου, μια δεκαετία αργότερα.

Λέει ότι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία της προσφέρει στην παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών ιόντων λιθίου μια "εναλλακτική λύση σε σχέση με τον συνθετικό και τον εξορυγμένο γραφίτη, επιτρέποντας την τοπική παραγωγή, τις υψηλές επιδόσεις και το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα".

Ο γραφίτης είναι το μεγαλύτερο τμήμα μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, αποτελώντας το μισό του βάρους της. Ως εκ τούτου, η CarbonScape αναφέρει ότι είναι ένα "κρίσιμο υλικό για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια".

Η CarbonScape αναφέρει ότι η παραγωγή γραφίτη είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εκπέμποντες άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών για μπαταρίες. Με τη μετάβαση σε βιογραφίτη, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι κατασκευαστές μπαταριών θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα κάθε μπαταρίας κατά 30%.

Υποστηρίζει επίσης ότι ο τοπικά παραγόμενος βιογραφίτης θα βοηθούσε τους δυτικούς κατασκευαστές μπαταριών απέναντι στην "αυξανόμενη αστάθεια της αλυσίδας εφοδιασμού, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή ενός κρίσιμου υλικού σε εξωτερικές μονάδες για την κάλυψη της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης".

Η CarbonScape αναφέρει ότι η χρηματοδότηση που εξασφάλισε προωθεί τα σχέδιά της για την έναρξη της εμπορικής παραγωγής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

Ν.Παλ.