Η δανεζική Ørsted, είναι γνωστή ως πρωτοπόρος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη παραγωγική ισχύ στον τομέα αυτό από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ελπίζει να εγκαταστήσει έργα πολλών γιγαβάτ στα ανοικτά του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης. Καθώς όμως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων πλήττουν

τα προβλεπόμενα περιθώρια κέρδους της, έχει προειδοποιήσει ότι ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει ή να εγκαταλείψει ορισμένα από αυτά τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - και κρίνοντας από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της, μέρος των κεφαλαίων της θα κατευθυνθεί αντ' αυτού στην ηλιακή ενέργεια στην ξηρά.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, καθώς η Ørsted περιέγραφε λεπτομερώς τα σχέδιά της να αποσυρθεί από την υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ,την ίδισ ώρα ανακοίνωσε σχέδια για την είσοδό της, σε δύο νέα έργα ηλιακής ενέργειας με συνδυασμένη δυναμικότητα άνω του 1,1 GW. Αυτό είναι το ίδιο ονομαστικό μέγεθος δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας με το προτεινόμενο έργο Ocean Wind 1 της Ørsted, ισχύος 1,1 GW, στα ανοικτά του Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο η εταιρεία ανέβαλε πρόσφατα μέχρι το 2026.

Τα δύο ηλιακά έργα βρίσκονται και τα δύο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Ιρλανδία, η Ørsted μόλις ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Terra Solar για την ανάπτυξη άλλης μιας ηλιακής ισχύος 400 MW, προσθέτοντας σε δύο έργα που η δανική εταιρεία έχει ήδη αγοράσει από την Terra.

"Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί βασικό στοιχείο για να μπορέσει το ιρλανδικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί εξ ολοκλήρου με πράσινη ενέργεια", δήλωσε ο TJ Hunter, ανώτερος διευθυντής ανάπτυξης και λειτουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία της Ørsted. "Πρέπει να αναπτύξουμε την ηλιακή ενέργεια παράλληλα με την χερσαία αιολική ενέργεια, την υπεράκτια αιολική ενέργεια και την αποθήκευση ενέργειας".

Την περασμένη εβδομάδα, η Ørsted ανακοίνωσε συμφωνία για την αγορά ενός ηλιακού πάρκου 740 MW στο Nottinghamshire του Ηνωμένου Βασιλείου. Το έργο "One Earth Solar Farm" είναι αρκετά μεγάλο ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως έργο υποδομής εθνικής σημασίας, γεγονός που του επιτρέπει να επωφεληθεί από απλουστευμένες διαδικασίες αδειοδότησης. Θα είναι το πρώτο ηλιακό πάρκο της Ørsted στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία θα το αγοράσει σταδιακά καθώς θα προχωρά η κατασκευή του.

Από μόνο του, το ηλιακό πάρκο One Earth Solar Farm ξεπερνά το χαρτοφυλάκιο 700 MW της Ørsted σε λειτουργία με φωτοβολταϊκά. Τα δύο έργα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση του μεγέθους του ηλιακού της τμήματος και καταφθάνουν ακριβώς τη στιγμή που η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να αποσυρθεί από τις υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Η Ørsted δεν επιβραδύνει απλώς τις φιλοδοξίες της για υπεράκτια αιολική ενέργεια στην αμερικανική αγορά. Απέφυγε επίσης να υποβάλει προσφορά για νέα υπεράκτια αιολικά έργα στον τελευταίο γύρο δημοπρασιών του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στήριξη των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι προγραμματιστές έχουν προειδοποιήσει ότι οι υφιστάμενοι όροι του βρετανικού συστήματος συμβάσεων για τη διαφορά (CfD) δεν είναι αρκετά γενναιόδωροι για να συμβαδίσουν με τα επιτόκια και το κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού- όταν άνοιξαν οι σφραγισμένες προσφορές στις 7 Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκε ότι ούτε ένας ενδιαφερόμενος δεν είχε συμμετάσχει στην τελευταία δημοπρασία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. (Στο τμήμα της ηλιακής ενέργειας υπήρξε μεγάλη συμμετοχή).