Τα μέτρα τόνωσης της Κίνας και τα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνέβαλαν στην ενίσχυση του κλίματος στις αγορές ενέργειας και μετάλλων. Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του, καθώς η αγορά οδεύει προς μια περίοδο στενότητας. Οι περικοπές της παραγωγής, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, σταθεροποίησαν την αγορά τον Ιούλιο, αλλά τώρα είναι πιθανό να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατ. δολαρίων ημερησίως το 4ο τρίμηνο. Η αύξηση της ζήτησης ανακάμπτει. 

Η ζήτηση της Κίνας παρέμεινε ανθεκτική, με τα εγχώρια διυλιστήρια πετρελαίου να αυξάνουν την επεξεργασία σε επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ο όγκος επεξεργασίας έφτασε τα 64,7 εκατ. τόνους τον Αύγουστο, που ισοδυναμεί με 15,3 εκατ. τόνους ημερησίως. Σε αυτό συνέβαλε η ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση για καύσιμα όπως το ντίζελ, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. Η Ινδία και οι ΗΠΑ αποτέλεσαν απροσδόκητες πηγές ισχύος. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι σε καλό δρόμο για να αυξηθεί κατά 2,1εκατ.βαρ/ημέρα το 2023, μια εκτίμηση που υποστηρίζεται από τον ΟΠΕΚ και τον ΙΕΑ. Και οι δύο ενεργειακοί όμιλοι προειδοποίησαν ότι η αγορά πετρελαίου θα μετατοπιστεί σε σημαντικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του έτους. Η επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων το 4ο τρίμηνο αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω αιχμές των τιμών το 2024.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του τελευταίου μήνα, καθώς οι διαταραχές στον εφοδιασμό αυξήθηκαν. Η αγορά είχε προβλέψει απεργιακές κινητοποιήσεις στις επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας εδώ και αρκετές εβδομάδες.  Η απεργία είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές τις επόμενες ημέρες και να περιορίσει την παγκόσμια αγορά για το υπερ-ψυγμένο καύσιμο από το οποίο εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη. Ωστόσο, οι διαταραχές γενικά έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Το πεδίο Troll της Νορβηγίας ανέβαλε και πάλι την Παρασκευή την επιστροφή του από την πλήρη διακοπή λειτουργίας του εν μέσω προβλημάτων συντήρησης. Υπήρξαν επίσης απρογραμμάτιστες διακοπές σε άλλες εγκαταστάσεις. Τα κέρδη στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς φυσικού αερίου μετριάστηκαν από την υποτονική ζήτηση. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο της Βόρειας Ασίας υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς η Freeport άρχισε να επαναλειτουργεί τον τερματικό σταθμό εξαγωγών της μετά από σύντομη διακοπή λειτουργίας. Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αυστραλία κράτησαν την αγορά σε εγρήγορση.

Μια βραχυπρόθεσμη συμπίεση συνέβαλε στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών άνθρακα την περασμένη εβδομάδα. Η μείωση της προσφοράς αυστραλιανών μονάδων πίστωσης άνθρακα βοήθησε στη σταθεροποίηση των τιμών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιδηρομετάλλευμα σημείωσαν ράλι καθώς οι κινεζικές αρχές αύξησαν τις προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Προέκυψαν νέες ενδείξεις ότι τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αποδίδουν, καθώς τα περισσότερα βασικά οικονομικά στοιχεία από τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές και τα στοιχεία του ΔΤΚ ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Αύγουστο. Αυτό ενίσχυσε την αισιοδοξία στον τομέα του χάλυβα, οδηγώντας τα εργοστάσια σε αύξηση της παραγωγής κατά 11% τον Αύγουστο. Τα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, ενισχύθηκαν επίσης από τα θετικά οικονομικά στοιχεία. Σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση.

Τέλος τα ισχυρότερα αμερικανικά στοιχεία ώθησαν το δολάριο ΗΠΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τη ζήτηση για χρυσό. Τα στοιχήματα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, εν μέσω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, επιβάρυναν επίσης τη ζήτηση των επενδυτών.