Ην. Βασίλειο: Μηδενικό Ενδιαφέρον στη Δημοπρασία Επιδοτήσεων για Υπεράκτια Αιολικά

Ην. Βασίλειο: Μηδενικό Ενδιαφέρον στη Δημοπρασία Επιδοτήσεων για Υπεράκτια Αιολικά
energia.gr
Δευ, 11 Σεπτεμβρίου 2023 - 13:43

Τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη καθαρότερης ενέργειας υπέστησαν ένα μεγάλο πλήγμα, αφού η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσελκύσει καμία προσφορά από κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών έργων για τον τελευταίο γύρο συμβάσεων για νέα έργα. Κανένα υπεράκτιο αιολικό έργο δεν κέρδισε συμβάσεις στη φετινή ετήσια δημοπρασία για επιδοτήσεις, σύμφωνα με

 

τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, αφού οι προγραμματιστές είχαν προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση δεν προσέφερε αρκετή στήριξη για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος τους, σημειώνουν οι FT.

Αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να υπερτριπλασιάσει την υπεράκτια αιολική ισχύ σε 50 γιγαβάτ έως το τέλος της δεκαετίας, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη του νομικά δεσμευτικού στόχου του για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ο Εντ Μίλιμπαντ, σκιώδης υπουργός για το κλίμα των Εργατικών, χαρακτήρισε την αποτυχία των υπουργών να εξασφαλίσουν οποιαδήποτε νέα θαλάσσια αιολική παραγωγική ικανότητα ως "καταστροφή της ενεργειακής ασφάλειας".

Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής, ο ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης για το κλίμα, χαρακτήρισε την υπεράκτια αιολική τεχνολογία ως τη "ραχοκοκαλιά" του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος.

Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι ο γύρος του επόμενου έτους, ο οποίος ανοίγει τον Μάρτιο, θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο γενναιόδωρη εγγυημένη μέγιστη τιμή για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. "Σκεφτόμαστε προσεκτικά τα σημερινά αποτελέσματα για να κάνουμε τις κατάλληλες προσαρμογές", δήλωσαν.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να τονίσει την επιτυχία άλλων μορφών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που εξασφάλισαν συμβόλαια στη δημοπρασία. Επισήμανε ένα "ρεκόρ" 95 έργων που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, χερσαία αιολική ενέργεια, παλιρροϊκή ενέργεια και, για πρώτη φορά, γεωθερμικές τεχνολογίες.

Ωστόσο, αντιπροσώπευαν μόλις 3,7 GW παραγωγικής ικανότητας, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017 και μόλις το ένα τρίτο της ικανότητας που ανατέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Renewable UK.

Ο Dan McGrail, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού οργανισμού, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα πρέπει να "κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση" και κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει "επείγουσα δράση" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ο Keith Anderson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης αιολικών συστημάτων ScottishPower, δήλωσε: "Είχαμε δύο έργα επιλέξιμα για τη δημοπρασία. Τελικά δεν καταθέσαμε προσφορά για κανένα από τα δύο. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να επικεντρωθούμε στο πώς θα το διορθώσουμε".

Ο Sir John Armitt, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η έλλειψη υπεράκτιων αιολικών έργων ήταν "απογοητευτική" και ότι η κυβέρνηση πρέπει "να αντλήσει επειγόντως τα διδάγματα από αυτή τη διαδικασία".

Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζονται από το σύστημα "συμβάσεων έναντι διαφοράς", σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εγγυάται στους κατασκευαστές μια σταθερή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν για 15 χρόνια.

Το σύστημα βοήθησε τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παγκοσμίως μετά την Κίνα και παρείχε περίπου το 11% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021.

Αλλά η αύξηση του κόστους τόσο για τις τουρμπίνες όσο και για την εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε τους προγραμματιστές να παροτρύνουν τους υπουργούς να αυξήσουν τις επιδοτήσεις που προσφέρονται στη φετινή δημοπρασία.

Τον Ιούλιο, η Vattenfall ανέστειλε τις εργασίες σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων της χώρας, κατηγορώντας την εκτίναξη του κόστους έως και 40%. Η σουηδική κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε ότι το έργο δεν ήταν πλέον βιώσιμο βάσει της τιμής που εγγυάται η σύμβαση που της ανατέθηκε πέρυσι. Η αύξηση του κόστους έχει προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες χώρες.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης να διασφαλίσει την αξία των χρημάτων για τους φορολογούμενους μέσω των δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η RenewableUK δήλωσε ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα που είναι επιλέξιμα για τον φετινό γύρο θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν σχεδόν 8 εκατ. σπίτια και "να εξοικονομήσουν στους καταναλωτές 2 δισ. λίρες ετησίως σε σύγκριση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο".

Ο Tom Glover, πρόεδρος του Ηνωμένου Βασιλείου για τον ενεργειακό γίγαντα RWE, ο οποίος κέρδισε συμβόλαια για πολλά χερσαία αιολικά και ηλιακά έργα, δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για 50 GW υπεράκτιων αιολικών μέχρι το 2030 βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Ο Graham Stuart, υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δήλωσε: "Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει κεντρικό ρόλο στις φιλοδοξίες μας για την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας ... θα συνεργαστούμε με τη βιομηχανία για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την παγκόσμια ηγετική μας θέση σε αυτή τη ζωτικής σημασίας τεχνολογία".