Η ηλιακή βιομηχανία των ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για να προσθέσει ένα ρεκόρ 32GW νέας ισχύος το 2023, μια αύξηση 52% από το 2022, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA) και την Wood Mackenzie. Η ηλιακή αγορά έχει παρεμποδιστεί τα τελευταία χρόνια από τις προκλήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από το covid-19 και επιδεινώθηκαν από την περιοριστική εμπορική πολιτική.

Οι προκλήσεις αυτές αρχίζουν να υποχωρούν και καθώς οι πολιτικές του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) θα ισχύσουν, η Wood Mackenzie αναμένει ότι η συνολική λειτουργούσα ηλιακή ισχύς θα αυξηθεί από 153GW σήμερα σε 375GW μέχρι το 2028 στην έκθεση US Solar Market Insight Q3 2023.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον κυρίαρχος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία καθαρής ενέργειας και πολιτείες όπως η Φλόριντα, το Τέξας, το Οχάιο και η Τζόρτζια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της αύξησης των θέσεων εργασίας και της οικονομικής ευημερίας", δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της SEIA Abigail Ross Hopper.

"Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης παρέχει άφθονη καθαρή ενέργεια που παράγει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικών επενδύσεων, και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου".

Ένα κύμα νέων εγχώριων κατασκευαστικών επενδύσεων αναμένεται επίσης να βελτιώσει τις συνθήκες προσφοράς τα επόμενα χρόνια. Εάν υλοποιηθούν αυτές οι ανακοινώσεις εργοστασίων, μέχρι το 2026 η παραγωγή ηλιακών μονάδων στις ΗΠΑ θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι σήμερα.

Οι αγορές ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και οικιακής χρήσης πρωτοστάτησαν με νέες προσθήκες δυναμικότητας το β' τρίμηνο, αυξάνοντας κατά 3,3GW και 1,8GW, αντίστοιχα.

Η εμπορική ηλιακή αγορά μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στη διασύνδεση έργων και της διστακτικότητας να προχωρήσουν έργα πριν από την πλήρη διασαφήνιση των προσθηκών φορολογικής πίστωσης του IRA.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε ορισμένα κράτη οδηγεί τη ζήτηση στην εμπορική ηλιακή αγορά και ο τομέας αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% το 2023.

Η Φλόριντα συνεχίζει να κυριαρχεί στην κατάταξη των κρατικών ηλιακών συστημάτων του 2023, εγκαθιστώντας 2,5 GW νέας δυναμικότητας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αυτό είναι 52% περισσότερο από την αμέσως επόμενη υψηλότερη πολιτεία της Καλιφόρνιας και ήδη περισσότερη ηλιακή ισχύς από ό,τι έχει εγκαταστήσει ποτέ η Φλόριντα σε ένα μόνο έτος.