Η περίοδος αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του έτους παρείχε περαιτέρω στοιχεία για τον αρνητικό αντίκτυπο της εισφοράς για τα ενεργειακά κέρδη (EPL) και της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ithaca ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις πλήρωσης που είχαν προγραμματιστεί για το 2024 στις περιοχές Harrier και MonArb είχαν αναβληθεί ή ακυρωθεί.

 Αυτό ακολουθεί την TotalEnergies που ακύρωσε την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Elgin/Franklin και την Apache που ακύρωσε όλες τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις και τις γεωτρήσεις σε πλατφόρμες στους κόμβους Beryl και Forties.

Οι Harbour, Ithaca και EnQuest ενημέρωσαν ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2023 και 2024 σε όλα τα χαρτοφυλάκιά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Οι Ithaca, Serica, Harbour και EnQuest δήλωσαν ότι διερευνούν ενεργά ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι διεθνείς φορείς εκμετάλλευσης ανακατανέμουν κεφάλαια εντός των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων τους, ενώ άλλοι φορείς μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε κατάσταση συγκομιδής.

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια δεν ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων. Η ΕPL έχει αλλάξει τρεις φορές μέσα σε μόλις 18 μήνες, ενώ αναμένονται γενικές εκλογές μέχρι το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι αλλαγές στα προγράμματα γεωτρήσεων έχουν οδηγήσει σε αναβολή ή ακύρωση επενδύσεων αξίας άνω των 540 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.