Σε Νέα Υψηλά Επίπεδα το Α Εξάμηνο οι Παγκόσμιες Παραγγελίες Ανεμογεννητριών

Σε Νέα Υψηλά Επίπεδα το Α Εξάμηνο οι Παγκόσμιες Παραγγελίες Ανεμογεννητριών
energia.gr
Δευ, 4 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:07

Οι παγκόσμιες παραγγελίες ανεμογεννητριών έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το πρώτο εξάμηνο, με δραστηριότητα 70 GW, δηλαδή 12% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση της Wood Mackenzie. Μεγάλος μοχλός αυτής της δραστηριότητας ήταν οι παραγγελίες εκτός Κίνας, όπου η ζήτηση ξεπέρασε τα 25GW, σημειώνοντας αύξηση 47% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο.

Στη Βόρεια Αμερική οι παραγγελίες έφτασαν τα 7,7GW, υπερτετραπλασιάζοντας το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2022 (1,9GW), με δύο παραγγελίες για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες να αντιπροσωπεύουν το 49% του συνόλου.

Η Κίνα παραμένει συντριπτικά η μεγαλύτερη αγορά, με δραστηριότητα 44GW κατά την περίοδο , αλλά η ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη σε ετήσια βάση.

Συνολικά, οι παραγγελίες αντιπροσώπευαν 25,3 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και 40,5 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023.

"Είδαμε ισχυρή ζήτηση εκτός Κίνας φέτος, κάτι που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie Luke Lewandowski, παγκόσμιος ερευνητής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι παραγγελίες για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους σε δραστηριότητα ρεκόρ 12GW και 17% του συνόλου των παραγγελιών.

Σε τριμηνιαία βάση, η χωρητικότητα παραγγελιών υπεράκτιων εφαρμογών αυξήθηκε κατά 48% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά το ρεκόρ των 9,1GW.

Η αύξηση της υπεράκτιας δραστηριότητας ώθησε τη Siemens Gamesa στην πρώτη θέση της χωρητικότητας νέων παραγγελιών τόσο στον χερσαίο όσο και στον υπεράκτιο τομέα (5,9GW) κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς σημείωσε τριμηνιαίο ρεκόρ εισροών υπεράκτιων παραγγελιών με την τουρμπίνα SG 14.X DD.

Η Goldwind είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσό συνολικής εισερχόμενης δραστηριότητας παραγγελιών το δεύτερο τρίμηνο (4,9GW).