Οι ΗΠΑ Παίρνουν Θέση Υπέρ της Chevron στη Διαμάχη με τη Λευκωσία για το Αέριο της «Αφροδίτης»

Οι ΗΠΑ Παίρνουν Θέση Υπέρ της Chevron στη Διαμάχη με τη Λευκωσία για το Αέριο της «Αφροδίτης»
energia.gr
Σαβ, 2 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:01

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει θέση στη διαμάχη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεθνών ενεργειακών ομίλων με επικεφαλής την Chevron σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστηρίζοντας το σχέδιο της αμερικανικής εταιρείας να το συνδέσει με τη γειτονική Αίγυπτο. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι το σχέδιο της Chevron θα έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με την κατασκευή πλωτής μονάδας επεξεργασίας φ. αερίου, που προκρίνει η Λευκωσία.

Αυτό δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή δύο πηγές της βιομηχανίας και μια αμερικανική πηγή.

Η κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Chevron πρότεινε τη σύνδεση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού και της υπάρχουσας υποδομής στην Αίγυπτο, όπου το αέριο μπορεί να πωληθεί στην εγχώρια αγορά ή να υγροποιηθεί και να αποσταλεί στην Ευρώπη, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση απέρριψε το τελευταίο σχέδιο, το οποίο δεν υιοθετεί προηγούμενη πρόταση για την κατασκευή πλωτής μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου στο κοίτασμα που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου.

«Η τροποποίηση απορρίφθηκε. Η προσδοκία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η κοινοπραξία να τιμήσει όσα συμφώνησαν αμοιβαία τα συμβαλλόμενα μέρη το 2019», δήλωσε ο Παπαναστασίου στο Reuters.

Οι εταιρείες της κοινοπραξίας υπό τη Chevron έχουν συμμετάσχει σε έναν νέο γύρο συνομιλιών με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η NewMed του Ισραήλ, η οποία είναι εταίρος στο πεδίο «Αφροδίτη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τα σχέδια της Chevron, η οποία πιστεύει ότι θα βοηθήσει να φτάσει το φυσικό αέριο στην αγορά γρηγορότερα και με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, καθώς δεν περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλων υποδομών, σύμφωνα με πηγή των ΗΠΑ.«Η σύνδεση [της «Αφροδίτης»] με την Αίγυπτο θα βοηθήσει τη χώρα κατά την κορύφωση της εγχώριας κατανάλωσης το καλοκαίρι, θα προσθέσει σταθερότητα και θα μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή ενώ θα επιτρέψει και τις εξαγωγές προς την Ευρώπη», ανέφερε η αμερικανική πηγή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «κάνει τη διάκριση μεταξύ δαπανηρών και περιττών έργων υποδομής» και λιγότερο εντατικών διασυνδέσεων που είναι απαραίτητες καθώς οι οικονομίες μεταβαίνουν σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως ανέφερε στο Reuters η πηγή.

Η Αφροδίτη, που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, κατέχει περίπου 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.

Η Chevron συνεργάζεται στο συγκεκριμένο κοίτασμα με τη NewMed και τη Shell.Η ανάπτυξή του εκτιμάται ότι θα δώσει ζωτική ώθηση στη λεκάνη φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς η Ευρώπη προσπάθησε να αντικαταστήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με δύο πηγές του κλάδου, η Λευκωσία αντιτίθεται στα σχέδια της Chevron να ανοίξει τρία παραγωγικά πηγάδια αντί για πέντε και να αποφύγει την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής πάνω από το πεδίο.

Εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η κοινοπραξία εργάζεται για την πρόοδο του πρότζεκτ στην «Αφροδίτη».

 «Έχουμε υποβάλει ένα τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης στην Κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο ελπίζουμε να οδηγήσει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος της Αφροδίτης και στην παράδοση φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή και παγκόσμια αγορά μέσω των υφιστάμενων μονάδων LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου». «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό η Αφροδίτη να αναπτυχθεί γρήγορα προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών αγορών», δήλωσε η Chevron.