Επιταχύνει τα σχέδια για ανάπτυξη των ΑΠΕ ώστε υλοποιήσει τον στόχο του 1 GW «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος ως το 2025 ο Όμιλος Helleniq Energy, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά το χθεσινό conference call με τους αναλυτές

Επίσης, αναμένει για το σύνολο του τρέχοντος έτους, μία άκρως ικανοποιητική χρήση με προσαρμοσμένο EBITDA στο 1 δις ευρώ, κυρίως χάρη στις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση του Ιουλίου και του Αυγούστου, αναμένει κανείς να ξεπεραστεί το φράγμα του 1 δισ. ευρώ για τα προσαρμοσμένα EBITDA όλη της χρονιάς. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρόκειται για το δεύτερο πιο επιτυχημένο έτος στην ιστορία της εταιρείας», όπως επισήμανε ο κ. Σιάμισιης.

Σχολιάζοντας τις αρνητικές επιδόσεις που εμφάνισε η Helleniq Energy κατά το πρώτο εξάμηνο, τις απέδωσε στη μειωμένη ζήτηση και στην αποτίμηση των αποθεμάτων της με τις τρέχουσες τιμές, καθώς και στο κόστος της στρατηγικής ασφάλειας εφοδιασμού. Σημειώνεται ότι, στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 162 εκατ. ευρώ, έναντι του περυσινού ρεκόρ (για το αντίστοιχο διάστημα) των 869 εκατ. Ο κ. Σιάμισιης επιφυλάχθηκε να διατυπώσει προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο επικαλούμενος τις ευμετάβλητες τιμές στο φυσικό αέριο, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία επηρεάζεται και από τις κυβερνητικές πολιτικές για την ενέργεια.

Ειδικότερα για τα αποτελέσματα στο β΄τρίμηνο, τονίστηκε ότι επηρεάστηκαν από τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με τα ιστορικά υψηλά της αντίστοιχης περσινής περιόδου, με συνέπεια την περιορισμένη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα από τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις και την αυξημένη διαθεσιμότητα των 3 διυλιστηρίων.

Έτσι, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έφτασαν στους 3,95 εκατ. τόνους (+16%), με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 28%, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών όγκων πωλήσεων.

Αντίστοιχα, αυξημένη συνεισφορά είχαν και οι ΑΠΕ, καθώς, μέσα από τις επενδύσεις τής τελευταίας διετίας έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκατεστημένη βάση και η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με τους στόχους της Helleniq Energy στις ΑΠΕ, πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο επανεξετάζεται ο στόχος για το 2030, που πιθανόν να αναθεωρηθεί σε επίπεδα άνω των 2 GW όπως ως τώρα έχει υιοθετηθεί.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του β΄τριμήνου, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για την εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια και εντός του 2024 αντίστοιχα, καθώς και 15 MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία στην Κύπρο.

Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY σε δύο νέες, ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, Κύπρο και Ρουμανία, επιτυγχάνοντας γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Ομίλου.

Παράλληλα, η Helleniq Renewables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για ανάπτυξη επιπλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW στη Ρουμανία ενώ σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού μέσω θυγατρικής της που δραστηριοποιείται εκεί.

Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 68% σε ετήσια βάση από τα 1.239 εκατ. σε 400 εκατ., όμως τα συγκρίσιμα EBITDA μειώθηκαν μόλις κατά 10% από τα 633 σε 568 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για το έτος είναι τα 1 δις. ευρώ EBITDA καθώς ήδη η πορεία του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι βελτιωμένη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy αναφέρθηκε και στο θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου ο Όμιλος διατηρεί ποσοστό 35%. Επανέλαβε τη βούληση για πώληση του ποσοστού, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη στρατηγικός επενδυτής.