Έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για το πρότζεκτ FSRU «Διώρυγα Gas», ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η τελική επενδυτική απόφαση. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή παρουσίαση αποτελεσμάτων εξαμήνου της Motor Oil Hellas, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης

Αναφέρθηκε, επίσης, στις διαπραγματεύσεις του Ομίλου με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία η Motor Oil έλαβε σχετικό ερωτηματολόγιο.

Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, που πιθανόν να αποσταλούν ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο και οι εν γένει συνομιλίες της Motor Oil με την DG Comp, θα κρίνουν και το αν το πρότζεκτ «Διώρυγα Gas» θα κριθεί κατάλληλο για κρατική ενίσχυση. Σε πιθανή θετική έκβαση, ο Όμιλος θα λάβει και τη σχετική τελική επενδυτική απόφαση. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζαννετάκης, η Motor Oil Hellas συνεχίζει τη σταδιακή ανάπτυξη του FSRU «χωρίς ακόμη να έχουμε λάβει την τελική επενδυτική απόφαση η οποία εξαρτάται από τη στήριξη που θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε για το έργο».

Τόνισε, επίσης, ότι το πρότζεκτ FSRU «Διώρυγα Gas» συμπεριλήφθηκε στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ μαζί με το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, επελέγη από το EU Innovation Fund το έργο IRIS που αφορά δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και, πλέον, αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Ομίλου.

Σχετικά με τα μειωμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 275,4 εκατ., έναντι 685,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ο κ. Τζαννετάκης τα απέδωσε στο εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης του διυλιστηρίου, καθώς και στη υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης.

Τέλος, προανήγγειλε αναλυτική παρουσίαση του πλάνου επενδύσεων στις ΑΠΕ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου τον Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων, τόνισε σχετικά πως, από το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών της εταιρείας Unagi έργα συνολικής ισχύος 1,9 GW έλαβαν όρους σύνδεσης στις αρχές Ιουλίου και ξεκινά η διαδικασία κατασκευής τους. Όπως ανέφερα, σήμετα, η Motor Oil Hellas λειτουργεί  έργα ΑΠΕ ισχύος 772MW από 279MW το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από τα 84MW που βρίσκονται σε κατασκευή τα 60MW έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους. Για το σύνολο του 2023 οι επενδύσεις της MOH σε ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.