Οι δύο μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθημερινές στάσεις εργασίας έως και 10 ωρών την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα απείλησαν την Τρίτη με εργατικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της διαμάχης τους με την διοίκηση της εταιρείας για τους μισθούς και τους όρους εργασίας

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου του Σεπτεμβρίου διαπραγματευόταν περίπου 3,5% υψηλότερα τη Δευτέρα σε σχέση με την Παρασκευή, σε περίπου 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) πριν από τα νέα για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις μονάδες της Chevron στην Αυστραλία. Μετά τη γνωστοποίηση της είδησης, εχθές, αυξήθηκε κατά 2,40 ευρώ στα 38,40 ευρώ/MWh, σημειώνοντας άνοδο κατά 10,4% σε σχέση με την Παρασκευή. Σήμερα, κυμαίνεται στα 36,160 ευρώ/MWh.

Οι μονάδες υγροποίησης αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG και τα νέα για τις πιθανές απεργίες οδήγησαν σε άνοδο των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω εγκαταστάσεις σχεδιάζουν να σταματήσουν την εργασία τους για επτά ώρες σε δύο μπλοκ στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η στάση εργασίας θα αυξηθεί σε 10 ώρες στις 8 Σεπτεμβρίου και σε 11 ώρες στις 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο για τις προγραμματισμένες ενέργειες που είδε το Reuters.

Μια μικρότερη στάση τριών ωρών σχεδιάζεται στην πλατφόρμα παραγωγής Wheatstone από τις 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς τις διακοπές εργασίας έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

«Τα μέλη θα συμμετέχουν σε κυλιόμενες στάσεις, απαγορεύσεις και περιορισμούς που θα κλιμακώνονται κάθε εβδομάδα έως ότου η Chevron συμφωνήσει με τις αξιώσεις μας», ανέφερε το συνδικάτο εργαζομένων Offshore Alliance σε ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη.

Εκπρόσωπος της Chevron αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία θέση της Offshore Alliance, παραπέμποντας σε προηγούμενη δήλωση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής».

Τα συνδικάτα εξακολουθούν να έχουν την επιλογή να ματαιώσουν τις απεργίες εάν εκπληρωθούν οι όροι τους. Τα συνδικάτα την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν ότι οι στάσεις εργασίας θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Chevron δισεκατομμύρια δολάρια. Μια παρόμοια ενέργεια της ίδιας συνδικαλιστικής συμμαχίας πέρυσι εναντίον της Shell στην πλωτή πλαφόρμα υγορποίησης αερίου Prelude στη βορειοδυτική Αυστραλία κόστισε στην εταιρεία περίπου 1 δις δολάρια σε χαμένες εξαγωγές τους δύο μήνες που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές.