χάρις στην κινητοποίηση των αρχών και της ψηφιακής ειδοποίησης των περιοίκων στις περιοχές που πυρπολήθηκαν.
Αντιθέτως, στο Μάουι το ηλεκτρικό ρεύμα διεκόπη, η ψηφιακή ειδοποίηση δεν λειτούργησε – άγνωστο γιατί; – και η πυρόσβεση δεν είχε αρκετό νερό.
Το κοινό σημείο μεταξύ των δύο νήσων, Ρόδου και Μάουι είναι η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού. Στο Μάουι, τους ιθαγενείς διαδέχτηκαν οι φαλαινοθήρες και ιεραπόστολο , μετά την Αμερικανική προσάρτηση ενώ οι μαργαριταροαλιείς και οι ζαχαροπαραγωγοί έγιναν ξενοδόχοι και έχτισαν επαύλεις των πλουσίων Αμερικανών.
Στη Ρόδο, οι Ιταλοί άφησαν καλές Τουριστικές υποδομές, για να γίνει θέρετρο των οπαδών του Μουσολίνι. Μεταπολεμικώς, οι ελεύθεροι Ροδίτες λησμόνησαν την πυρασφάλεια των δασών ενώ η απειλή ευρίσκεται δίπλα τους…
Η Ιταλογερμανική κατοχή ξεχάστηκε και ετησίως 2,5 εκατομμύρια τουρίστες κατέκλυσαν το ωραίο νησί. Τι πιο εύκολο να γίνει παρανάλωμα του πυρός; Ευτυχώς όμως δεν επανελήφθη η τραγωδία στο Μάτι. Και τι δεν θα μας έσουραν Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι κλπ. Η Ελλάδα αντεπεκρίθη σαν σύγχρονο κράτος.
Το επόμενο βήμα; Τα δάσος θα αναγεννηθεί. Τώρα όμως είναι η ευκαιρία για την χάραξη αντιπυρικών ζωνών που πρέπει να αποψιλωθούν κι από κτίσματα. Τα έργα πυρασφάλειας να χρηματοδοτηθούν μ’ ένα τέλος 5 ευρώ ανά άφιξη ή αναχώρηση των ξένων επισκεπτών. Την αξιοποίηση του πόρου ν’ αναλάβουν οι πληγέντες Ροδίτες – όχι η τοπική κακοδίοικηση. Αυτή ευθύνεται για την αβελτηρία καθαρισμού/προστασίας των Ροδίτικων δασών.
Συγκινητικοί, οι αδελφοί Κύπριοι που ανέλαβαν τα έξοδα και προσέφεραν την τεχνική αναδασώσεως αλλά η προσπάθεια θα πάρει χρόνο κι η Κυπριακή δασοτεχνογνωσία δεν επαρκεί. Δεί δη χρημάτων και άνευ αυτών… πυρασφάλεια δεν νοείται.
Για το «ινφέρνο»(κόλαση) του Μάουι φταίει η απληστία των ιδιοκτητών ακινήτων και ο «δαίμων» της ψηφιακής εποχής. Χρήσιμο μάθημα δια τα καθ’ ημάς. Μήπως χρειάζεται επικουρικό 112; Πάντως εύγε στην Ροδιακή πυροσβεστική υπηρεσία. «Ιδού η Ρόδος» Το άλμα πέτυχε εκεί που άλλοι έγιναν παρανάλωμα του πυρός.