Μείον 1,2 εκατ βαρ. η Προσφορά Αργού ΟPEC+ Καθώς η Σ. Αραβία Μειώνει την Παραγωγή

Μείον 1,2 εκατ βαρ. η Προσφορά Αργού ΟPEC+ Καθώς η Σ. Αραβία Μειώνει την Παραγωγή
energia.gr
Παρ, 11 Αυγούστου 2023 - 17:05

Η προσφορά πετρελαίου από το διεθνές καρτέλ πετρελαίου μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 50,7 εκατομμύρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, καθώς η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε τη μονομερή μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). 

 

 

Η παραγωγή πετρελαίου της συμμαχίας μειώθηκε κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την αρχή του έτους. Την ίδια περίοδο, οι παραγωγοί πετρελαίου εκτός της ομάδας ΟΠΕΚ+ αύξησαν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 1,6 εκατ. bpd σε 50,2 εκατ. bpd. Για το υπόλοιπο του έτους, η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+ αναμένεται να είναι περιορισμένη, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Μόνο ο ΟΠΕΚ είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου από όλα τα κράτη-μέλη του να μειώνεται κατά 836.000 bpd στα 27,31 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, λόγω της μείωσης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 968.000 bpd, καθώς το Βασίλειο σχεδόν υλοποίησε την υποσχεθείσα μείωση κατά 1 εκατομμύριο bpd τον περασμένο μήνα. Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του καρτέλ και της συμφωνίας ΟΠΕΚ+, είδε την παραγωγή αργού πετρελαίου να υποχωρεί κατά 968.000 bpd από τον Ιούνιο και να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 9,021 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του. Λόγω της περικοπής της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή αργού πετρελαίου του Βασιλείου έχει πλέον πέσει κάτω από την παραγωγή της Ρωσίας, του βασικού εταίρου του ΟΠΕΚ στη συμμαχία ΟΠΕΚ+.  

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου υποχώρησε κατά 910.000 bpd στα 100,9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, καθώς η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας υπεραντιστάθμισε την αύξηση κατά 310.000 bpd της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ στα 50,2 εκατομμύρια bpd τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ.

Φέτος, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο ρεκόρ των 101,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τις ΗΠΑ να οδηγούν σε αύξηση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ+. Το επόμενο έτος, η προσφορά μη ΟΠΕΚ+ θα κυριαρχήσει επίσης στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς και αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd, ενώ ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να προσθέσει μόλις 160.000 bpd, ανέφερε ο οργανισμός.