Το Brent σταθεροποιείται στο άνω τμήμα του πρόσφατου ανοδικού κύκλου του, ήτοι, πέριξ της ζώνης των 87 δολαρίων ανά βαρέλι Από την άλλη, τα futures Σεπτεμβρίου στο TTF έκαναν άλμα σχεδόν 9 ευρώ από το χθεσινό κλείσιμο και διαπραγματεύονται, τούτη την ώρα (14:50 ώρα Ελλάδας) κοντά στα 39-40 ευρώ/MWh. Ο χειμώνας μοιάζει να φέρνει εκ νέου απειλές για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές, εάν συνυπολογίσουμε στο μείγμα της απειλής, την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης αυτές τις τελευταίες εβδομάδες του φετικού καλοκαιριού. Για να μείνουμε στον Ιούλιο, η ζήτηση ηλεκτρικής

  

ενέργειας αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στις 5.561.131 MWh με το μέσο μηνιαίο φορτίο να φθάνει στα 7.475 MW, ήτοι αυξημένο κατά 40% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 8% σε ετήσια βάση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας προσέφυγε, τον περασμένο μήνα, μαζικά στο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης ηλεκτροπαραγωγής, καθώς επίσης σε αθρόες εισαγωγές ενέργειας από τα γειτονικά δίκτυα, αλλά και στη χρήση ΑΠΕ, και τούτο παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η συμμετοχή τους από τον Ιούνιο Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου ανήλθε σε 41%, από 39% ένα μήνα νωρίτερα. 

Παράλληλα, το μερίδιο των ΑΠΕ έφθασε στο 30%, των μεγάλων υδροηλεκτρικών στο 7%, του λιγνίτη στο ίδιο ποσοστό και των εισαγωγών στο 15%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο εγχώριο μείγμα καυσίμου παρέμεινε αμετάβλητο, στο 41% σε ετήσια βάση, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 1%.

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα ανήλθαν σε 5,3 TWh, αυξημένες κατά 18% σε μηνιαία βάση, με το μερίδιο του LNG να φθάνει στο 47%, σε μια ακόμη απόδειξη του ενισχυμένου ρόλου που αναμένεται να παίξει κατά  τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, καταγράφονται ήδη εξαγωγές αερίου, αν και τον Ιούλιο μηδενίστηκαν οι όγκοι από το συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Ιούλιο  ταξινομούνται ως εξής:

• 651.311 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
• 414.738 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΙΙ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας
• 410.861 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας
• 408.677 MWh από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο
• 407.134 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και
• 386.819 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου του Ήρωνα ΙΙ στη Θήβα.

Ακόμη, οι μέσες εβδομαδιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας spot στην Κεντρική Ευρώπη αυξήθηκαν ελαφρά στις περισσότερες αγορές, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και του CO2 πυροδοτώντας υψηλότερες τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης σημειώθηκαν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, με όλες τις χώρες, εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, να καταγράφουν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από 100 ευρώ/MWh. Πιο συγκεκριμένα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν τις χαμηλότερες αυξήσεις. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονταν μεταξύ 70 - 111 €/MWh, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται χαμηλότερες στην Τουρκία, με μέσο εβδομαδιαίο μέσο όρο 70,03 ευρώ/MWh, ακολουθούμενη από την Κροατία, που ήταν η δεύτερη φθηνότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τιμή στα 91,16 ευρώ/MWh.

Φυσικά, η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή της ακρίβειας με 110,74 ευρώ/MWh, παρότι υπήρξε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά -11,42%, για να ακολουθήσει η Ιταλία με απώλειες -9,82%, σε σχέση με την προτελευταία εβδομάδα του περασμένου μήνα και τιμή 104,89 ευρώ/MWh.