Ο ιταλικός γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Enel Green Power και η ρομποτική startup Reiwa με έδρα τη Σικελία ανέπτυξαν ένα ρομπότ που καθαρίζει αυτόματα τα ηλιακά πάνελ χωρίς να χρησιμοποιεί νερό ή αέρα. Η σκόνη και η βρωμιά μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό πρόβλημα για τους ηλιακούς συλλέκτες, καθώς επηρεάζουν την απόδοσή τους, 

ιδίως σε ιδιαίτερα σκονισμένες ή ερημικές περιοχές. Για τον καθαρισμό των ηλιακών συλλεκτών χρησιμοποιούνται συνήθως πλυντήρια υπό πίεση ή τρακτέρ με υδραυλικές βούρτσες, αλλά είναι εντάσεως εργασίας και χρησιμοποιούν -και σπαταλούν- πολύ νερό.

Το νέο ρομπότ της Enel Green Power και της Reiwa, που ονομάζεται SandStorm, κινείται αυτόνομα κατά μήκος σειρών ηλιακών συλλεκτών και στη συνέχεια επαναφορτίζεται χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια όταν επιστρέφει στο σταθμό πρόσδεσής του.

Το SandStorm μπορεί να φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να καθαρίζει τη νύχτα, ώστε να μην παρεμβαίνει στην παραγωγή ενέργειας των πάνελ.

Το ρομπότ καθαρίζει τους ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύστημα βούρτσας που μπορεί να προσαρμοστεί στην κακοτεχνία της ευθυγράμμισης των πάνελ και κινείται ανεξάρτητα από τη μία σειρά πάνελ στην επόμενη.

Η Enel Green Power έχει ήδη δοκιμάσει το SandStorm στο ερευνητικό της κέντρο στην Κατάνια της Σικελίας, καθώς και σε ένα τμήμα 1 μεγαβάτ (MW) ενός ηλιακού πάρκου που λειτουργεί στην Τοτάνα της Ισπανίας.

Η Enel Green Power έχει μια αρχική σύμβαση για περίπου 150 ρομπότ SandStorm για δύο δικά της ηλιακά πάρκα στην Ισπανία - Totana και Las Corchas - που έχουν συνολική ισχύ 135 MW.