Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας της Βόρειας Ντακότα αρνήθηκε την Παρασκευή μια κρίσιμη άδεια για έναν την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα με μήκος εκατοντάδων μιλίων στην πολιτεία, προσφέροντας έτσι μια νίκη στους αντιπάλους του έργου. Η υπηρεσία απέρριψε την άδεια χωροθέτησης για την εταιρεία Summit Carbon Solutions με έδρα την Αϊόβα για την κατασκευή

περίπου του μήκους 320 μιλίων αγωγού μεταφοράς διοξειδίου του άνθρακα στην πολιτεία. Η Summit σχεδιάζει να μεταφέρει CO2 από περισσότερα από 30 εργοστάσια αιθανόλης στις μεσοδυτικές πολιτείες και να διοχετεύσει το αέριο υπόγεια σε μια τοποθεσία δέσμευσης στη Βόρεια Ντακότα.

Η απόφαση έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των έργων δέσμευσης άνθρακα σε εθνικό επίπεδο, ώστε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επέκταση της χιλιομετρικής απόστασης των αγωγών διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί βασικό μέρος αυτού του στόχου, καθώς τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) δεν βρίσκονται πάντα κοντά σε χώρους αποθήκευσης.

Την Παρασκευή, η PSC της Βόρειας Ντακότα δήλωσε ότι η Summit απέτυχε να αποδείξει ότι η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση του έργου "θα έχει ελάχιστες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον" και στην ευημερία των πολιτών της Βόρειας Ντακότα.