Η εποχή των οχημάτων εσωτερικής καύσης απομακρύνεται στον καθρέφτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία και προβλέψεις που δημοσίευσε την Πέμπτη ο ερευνητικός οργανισμός BloombergNEF. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων εσωτερικής καύσης θα σημειώσουν μακροπρόθεσμη πτώση και θα είναι μειωμένες κατά 39% το 2026 σε σύγκριση με την κορύφωσή τους το 2017.

 

Η πρόβλεψη αυτή συνοδεύεται από άλλες 11, που μοιράστηκαν οι ερευνητές του BNEF κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προοπτικών για τα ηλεκτρικά οχήματα του 2023, η οποία έχει επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου, βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως θα αυξηθούν - από 10,5 εκατομμύρια το 2022 σε σχεδόν 27 εκατομμύρια το 2026. Το BNEF αποδίδει μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης των πωλήσεων EV στις ΗΠΑ στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού και τη φορολογική πίστωση των EV.

Η αύξηση αυτή ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το BNEF αναφέρει ότι τα τρίτροχα οχήματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του καθαρού μηδενός, ενώ τα δίτροχα οχήματα και τα δημοτικά λεωφορεία βρίσκονται σχεδόν σε καλό δρόμο. Ορισμένα οχήματα υστερούν, όπως τα μεσαία και βαρέα οχήματα. Αυτά τα οχήματα αποτελούν το 30% των εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές, αλλά δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για το καθαρό μηδέν.