Η Jaguar Land Rover και η Ford παρουσίασαν τα σχέδιά τους να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα τραβώντας την προσοχή των κυνερνήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Επίσης και μια σουηδική νεοφυής επιχείρηση μόλις έλαβε τις άδειες που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα από τα πρώτα εργοστάσια χάλυβα σχεδόν χωρίς άνθρακα. Όμως η παράσινη μετάβαση δεν είναι μόνο αυτά. Όπως σημειώνουν οι FT, παρά τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό, αυτού του είδους οι νέες επενδύσεις δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακριβώς όπως ο κόσμος θα συνεχίσει να χρειάζεται ορυκτά καύσιμα για πολλά χρόνια

υπάρχουν απλά πάρα πολλές μηχανές και κτίρια που δεν μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα χωρίς να δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση ή να απαιτηθούν πάρα πολλά έξοδα.

Ο παροπλισμός των εργοστασίων και των βαρέων μηχανημάτων που έχουν ακόμη ζωή μέσα τους μπορεί να είναι ακόμη και αντιπαραγωγικός, επειδή σπαταλά πρώτες ύλες και ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό.

Όμως σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές δεν πρέπει να αφήσουν τα στελέχη των επιχειρήσεων να κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Η αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού και των διαδικασιών μπορεί να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και να καταστήσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών πιο βιώσιμες. Αυτό αποτελεί μια επιχειρηματική ευκαιρία, ιδίως καθώς ορισμένες αναβαθμίσεις κερδίζουν αρκετά γρήγορα το κόστος εγκατάστασής τους.

Για παράδειγμα η AGCO, μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ που κατασκευάζει τρακτέρ και άλλο γεωργικό εξοπλισμό από τη δεκαετία του 1990. Τώρα δημιουργεί μια θέση στη γεωργία ακριβείας, με after market kit εξοπλισμού που χρησιμοποιούν αισθητήρες, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσουν το κόστος, τα απόβλητα και τον άνθρακα.

Περίπου το 60% των πωλήσεων ύψους 700 εκατ. δολαρίων της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα πέρυσι αφορούσαν αγρότες που επιθυμούσαν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους με ένα κλάσμα του κόστους αγοράς νέων μηχανημάτων. Η μονάδα ψεκαστήρα της AGCO αναγνωρίζει τα φυτά στον αγρό και ρυθμίζει αυτόματα τον τύπο και την ποσότητα του ζιζανιοκτόνου που πρέπει να ρίξει, μειώνοντας τη χρήση χημικών κατά 70%. Το κιτ αποθήκης σιτηρών της ανιχνεύει όταν μια καλλιέργεια υπερθερμαίνεται και ενεργοποιεί τους ανεμιστήρες για να μετακινήσει τον αέρα για να αποτρέψει την αλλοίωση.

Και τα δύο κιτ λειτουργούν αυτοματοποιώντας υφιστάμενα μηχανήματα που κανονικά χειρίζονται από ανθρώπους, αν και με πολύ μικρότερη ακρίβεια. "Το κάνουμε αυτό σε εξοπλισμό οποιασδήποτε μάρκας", εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος Eric Hansotia. "Διαχειρίζεστε με το μέτρο και όχι με το χωράφι".

Η μετασκευή επεκτείνεται πολύ πέρα από τη γεωργία. Τα χαλυβουργεία πειραματίζονται με φούρνους που θερμαίνονται με ηλεκτρικό τόξο ή υδρογόνο αντί για ορυκτά καύσιμα. Ορισμένα εγκαθιστούν επίσης κοντινές βιώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα εργοστάσια χαρτοπολτού και χαρτιού που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 2010, όταν το ενεργειακό κόστος ήταν χαμηλό, είναι συχνά εξοπλισμένα με γραμμές παραγωγής που είναι τόσο καυτές που οι πόρτες του εργοστασίου ανοίγουν το χειμώνα. Η εγκατάσταση απορροφητήρων επιτρέπει την ανακύκλωση αυτής της θερμότητας αντί της απελευθέρωσής της. Οι αισθητήρες μπορούν να εξοικονομήσουν περαιτέρω ενέργεια εξασφαλίζοντας ότι οι μηχανές λειτουργούν στο πιο αποδοτικό επίπεδο και όχι στο φουλ.

Αλλά μέχρι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ανεβάσει τις τιμές της ενέργειας, λίγοι ιδιοκτήτες εργοστασίων ενδιαφέρονταν να κάνουν αυτή την επένδυση, λέει ο Diego Hernandez Diaz, συνεργάτης της McKinsey.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι μικρές βελτιώσεις δεν πυροδοτούν τη φαντασία με τον τρόπο που το κάνουν ολόκληρες νέες τεχνολογίες. "Είναι πιο συναρπαστικό να λες ότι έχουμε εφεύρει ένα εντελώς νέο μονοπάτι από το να λες ότι έχω αναβαθμίσει ένα εργοστάσιο και είναι 30 τοις εκατό καλύτερο", λέει ο David Winter, συνδιευθύνων σύμβουλος της Standard Industries, η οποία πωλεί εξειδικευμένα προϊόντα μόνωσης που μπορούν να μειώσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος για αποθήκες και άλλα κτίρια.

Η αδράνεια παίζει επίσης ρόλο: αν ένα εργοστάσιο ή μια φάρμα λειτουργεί με επιτυχία για 15 ή 20 χρόνια, μπορεί να αισθάνεται επικίνδυνο -ή περιττό- να πειράξει τις λειτουργίες. Η προσθήκη αισθητήρων και αυτοματισμών μπορεί επίσης να εξοργίσει τα συνδικάτα και να αυξήσει τις ανησυχίες των εργαζομένων για την αντικατάστασή τους.

Τα μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα για το κλίμα, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, απευθύνονται κυρίως σε μεγάλης κλίμακας έργα νέας κατασκευής. Αυτό έχει κάποιο νόημα για τις βιομηχανίες που χρειάζονται μαζικές επενδύσεις. Μια μελέτη της McKinsey εκτιμά ότι τα 3.000 και πλέον εργοστάσια τσιμέντου παγκοσμίως δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στο μηδενικό επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα χωρίς την εφεύρεση νέας τεχνολογίας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ωθήσουν τις εταιρείες να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό - η μελέτη της McKinsey αναφέρει επίσης ότι τα εναλλακτικά καύσιμα και η ενεργειακή απόδοση μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου κατά 20%.


Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων έκαναν μέρος της δουλειάς κάνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα πιο περιζήτητη, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβαρύνουν τις εταιρικές επενδύσεις. Χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα αλλά και περιορισμοί .Οι φόροι άνθρακα είναι μια επιλογή. Προγράμματα προμηθειών που πριμοδοτούν τα πιο πράσινα προϊόντα είναι μια άλλη επιλογή.Το να περιμένουμε τα νέα έργα κάποιου άλλου για να σώσουμε τον κόσμο δεν είναι η σωστή επιλογή.