Shapps: "Μεγιστοποιήση" των Αποθεμάτων Πετρελαίου και Αερίου της Β. Θάλασσας του Ην. Βασιλείου

Shapps: Μεγιστοποιήση των Αποθεμάτων Πετρελαίου και Αερίου της Β. Θάλασσας του Ην. Βασιλείου
energia.gr
Δευ, 24 Ιουλίου 2023 - 12:21

Ο Grant Shapps, υπουργός Ενέργειας, επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα "μεγιστοποιήσει" τα εναπομείναντα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι συμβατό με τη δέσμευση της Βρετανίας να επιτύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χορηγήσει νέες άδειες στη Βόρεια Θάλασσα, εάν το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες γενικές εκλογές, αλλά δεν θα ανακαλέσει τις υπάρχουσες συμβάσεις.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Shapps χαρακτήρισε την πολιτική των Εργατικών ως "τρέλα" και δήλωσε ότι οι άδειες θα πρέπει να χορηγηθούν για όλα τα βιώσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, εφόσον αυτό συνάδει με τις φιλοδοξίες του καθαρού μηδενικού στόχου.

"Αυτό που ανόητα και ανεύθυνα θέλουν να κάνουν οι Εργατικοί είναι να ακολουθήσουν σκόπιμα μια πολιτική αυτοτραυματισμού με το να μην παίρνουν αυτό το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο [της Βόρειας Θάλασσας] αλλά να το αγοράζουν από το εξωτερικό", δήλωσε.

Ακόμα και αν η βιομηχανία "εξαντλούσε" όλα τα πιθανά συμβόλαια της Βόρειας Θάλασσας, είπε, θα υπήρχε και πάλι μια ταχεία επιβράδυνση της παραγωγής, επειδή πρόκειται για μια ώριμη λεκάνη που εξαντλεί τους υδρογονάνθρακες.

"Η IPCC [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή], η οποία είναι η παγκόσμια αρχή σε αυτό το θέμα, λέει ότι για να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050, ο κόσμος πρέπει να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κατά 4% ετησίως", είπε.

"Ακόμη και αν χορηγήσουμε κάθε πιθανή άδεια στη Βόρεια Θάλασσα ... η παραγωγή πετρελαίου [του Ηνωμένου Βασιλείου] θα μειωνόταν κατά 7% ετησίως, δύο φορές