Η Κίνα εισάγει ποσότητες ρεκόρ πετρελαίου παρά την αδύναμη οικονομία της, καθώς εκμεταλλεύεται το φθηνό ρωσικό αργό για να δημιουργήσει αποθέματα και να εξάγει διυλισμένα προϊόντα. Η αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ φέτος έρχεται στο πλαίσιο της παραπαίουσας ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου

και δείχνει πώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου με την Κίνα να αποκομίζει διπλό όφελος: φθηνό αργό για την ίδια και την ευκαιρία να ενισχύσει τις εξαγωγές της, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι FT.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα εισήγαγε 11,4 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, αυξημένα κατά 11,7% σε ετήσια βάση και κατά 15,3% σε σύγκριση με τα προ των Σοβιέτ επίπεδα, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε τελωνειακά στοιχεία.

"Η σύντομη απάντηση είναι ότι τα αποθέματα αργού έχουν αυξηθεί στην Κίνα", δήλωσε ο Mukesh Sahdev, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας πετρελαίου της Rystad Energy, ενός ερευνητικού ομίλου. "Εισάγουν για το μέλλον ... και εν όψει μιας πιθανής τόνωσης. Όλοι μιλούν για μια ιστορία του δεύτερου μισού".

 

Η Κίνα εισήγαγε 2,57 εκατ. bpd ρωσικού αργού τον περασμένο μήνα, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Μάιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα εισήγαγε 2,13 εκατ. bpd πετρελαίου από τη Ρωσία, μπροστά από 1,88 εκατ. bpd από τη Σαουδική Αραβία, καθιστώντας τη Ρωσία τον κορυφαίο προμηθευτή αργού στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος.

Οι αναλυτές διέφεραν ως προς το σκεπτικό που διέπει την αύξηση των αποθεμάτων, με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να αποτελεί μια άλλη πιθανή εξήγηση.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία έφεραν την ενεργειακή ασφάλεια σε έντονη ανάγλυφη κατάσταση για τους Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. "Η Κίνα θα μπορούσε να προετοιμάζεται για κάποια γεωπολιτική κατάσταση", δήλωσε ο Sahdev, "μια ρωσική κατρακύλα ή μια κρίση στην Ταϊβάν".



Ο Michal Meidan, επικεφαλής της έρευνας για την ενέργεια στην Κίνα στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, υποβάθμισε την αφήγηση περί ασφάλειας. "Σίγουρα υπάρχει η αντίληψη στην Κίνα ότι το εξωτερικό περιβάλλον επιδεινώνεται και προετοιμάζονται για κυρώσεις, αλλά αυτό είναι το υπονοούμενο εδώ και χρόνια", δήλωσε ο Meidan.Τα τελωνειακά στοιχεία της Κίνας υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές εισαγωγές είναι φθηνότερες από εκείνες άλλων χωρών της Opec+ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.Σε σύγκριση με την τιμή μονάδας του σαουδαραβικού αργού, το ρωσικό πετρέλαιο απολάμβανε έκπτωση 9 δολαρίων το βαρέλι στα τέλη του 2022 και 11 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο.

Αλλά οι αναλυτές σημείωσαν ότι η έκπτωση στο ρωσικό πετρέλαιο ήταν μικρότερη από εκείνη στα προϊόντα του Ιράν ή της Βενεζουέλας, δεδομένης της ανάπτυξης ενός αδιαφανούς εμπορίου ρωσικού αργού σε νομίσματα εκτός του δολαρίου.

Η στροφή προς τη Ρωσία φαίνεται να είναι καιροσκοπική και όχι συστημική αλλαγή. "Δεν νομίζω ότι η Κίνα πρόκειται να τα πάρει όλα από τη Ρωσία", δήλωσε ο Meidan. "Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη κίνηση μακριά από τις σαουδαραβικές πρώτες ύλες. Οι Κινέζοι είναι αρκετά πρόθυμοι να διατηρήσουν μια ισορροπία μεταξύ των προμηθευτών τους"."Είναι καθοδηγούμενο από τις τιμές και τις πραγματικότητες της αγοράς", πρόσθεσε ο Meidan.

"Έχουν αυτά τα σχέδια και έναν κρατικό μηχανισμό, αλλά στη συνέχεια βελτιστοποιούν γύρω από αυτά με έναν τρόπο πολύ εξελιγμένο και καπιταλιστικό. Ένα πράγμα που δεν εκτιμάται στη Δύση είναι το πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κινεζικών μεγάλων εταιρειών".

Οι αναλυτές του παρόχου δεδομένων αγοράς Kpler επεσήμαναν ένα ισχυρό κίνητρο για τα κινεζικά διυλιστήρια να διατηρήσουν την παραγωγή, δεδομένου ότι το πλεονέκτημα του περιθωρίου κέρδους τους φτάνει τα 3 δολάρια το βαρέλι έναντι των ασιατικών ανταγωνιστών. Η Kpler αναμένει ότι το πλεονέκτημα της Κίνας από τη φθηνή ρωσική πρώτη ύλη θα της επιτρέψει να κατακλύσει την αγορά, ασκώντας πίεση στους Κορεάτες και Ιάπωνες παραγωγούς.