Ένα σχέδιο για την αξιοποίηση σπάνιων γαιών που πιθανώς να υπάρχουν στην ελληνική γη επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβαλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).  Μάλιστα, ήδη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τους πλέον αρμόδιους, δηλαδή από την  Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Mεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) έναν πλήρη φάκελο με πληροφορίες για τις περιοχές

όπου ενδέχεται να υπάρχουν κρίσιμα κοιτάσματα για την ενεργειακή μετάβαση με στόχο την περαιτέρω έρευνα, τον εντοπισμό τους και την εξόρυξή τους. Επίσης, σύντομα το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιταχύνει την αδειοδότηση τους. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας κ. Θοδωρής  Σκυλακάκης από το άτυπο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας όπου είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στρατηγική αυτονομία και μπορεί να συμβάλει, με την εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφός της, σε αυτή την προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας  αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μπαταριών, όπως νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο, και ότι η εξόρυξη σπάνιων γαιών και κρίσιμων στρατηγικών μετάλλων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από το σχέδιο REPowerEU, το οποίο σχεδιάζεται έτσι ώστε να συμβάλει και σε πρόσθετες επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η πρωτοβουλία της Κομισιόν να ζητήσει από τη   Μytilineos να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος κατά την διαδικασία μετατροπής του βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για την παραγωγή αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας έπειτα από την αναστάτωση που προκάλεσε η απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, απαραίτητες πρώτες ύλες για την κατασκευή ημιαγωγών.

Η ΕΕ προμηθεύεται το 71% του γαλλίου της και το 45% του γερμανίου από την Κίνα, ενώ ελάχιστες εταιρείες  στον κόσμο είναι  ικανές να παράγουν μέταλλα υψηλής καθαρότητας για την κατασκευή τσιπ, ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων και οπτικών ινών. Οπότε αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει στο κάδρο των χωρών με πλούσιο υπέδαφος.
 
Γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση προχωράει άμεσα σε σχέδιο διερεύνησης πιθανών κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών, ξεκινώντας  με τη χαρτογράφηση των περιοχών που ήδη έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν από το τότε ΙΓΜΕ, με τις  πρώτες γεωτρήσεις να αναμένονται μέσα στο 2024 ενώ η ολοκλήρωσή τους εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πάνω από δύο έτη. Σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΑΓΜΕ  σπάνιες γαίες  ανιχνεύονται στο παράκτιο και υποθαλάσσιο έδαφος μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου. Επίσης, εντοπίζονται στους Λατερίτες της Λοκρίδας, στο Βροντερό Φλώρινας, στους Βωξίτες της Ζώνης Παρνασσού – Γκιώνας, στα αλκαλικά μαγματικά πετρώματα στον Φανό της Σαμοθράκης και στους Φωσφορίτες στη Δυτική Ελλάδα.