Mηχανισμό Παρακολούθησης του Μεθανίου Δημιουργούν οι Μεγάλοι Αγοραστές και Παραγωγοί LNG

Mηχανισμό Παρακολούθησης του Μεθανίου Δημιουργούν οι Μεγάλοι Αγοραστές και Παραγωγοί LNG
energia.gr
Τετ, 19 Ιουλίου 2023 - 10:55

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα συμφώνησαν τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης των εκπομπών μεθανίου, ο οποίος θα φέρει σε επαφή μερικούς από τους μεγαλύτερους αγοραστές και παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα 

με τους FT, τα στελέχη που συμμετείχαν άμεσα στις συζητήσεις δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με δεδομένα ρύπανσης από μεθάνιο σε πραγματικό χρόνο για μεμονωμένα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, μια κίνηση που οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι θα επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών του αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τέσσερις χώρες και η ΕΕ θα επιβεβαιώσουν τη σημασία της "διαφάνειας για τα δεδομένα εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ορυκτής ενέργειας" και θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στην "επιταχυνόμενη μείωση του μεθανίου στην αλυσίδα αξίας του LNG".

Η πρωτοβουλία έρχεται μετά την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σε επίπεδο σχεδόν ρεκόρ το 2022.

Αυτό συνέβη παρά τη λεγόμενη παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο που υπέγραψαν περισσότερες από 100 χώρες σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το 2021. Οι μεγάλοι παραγωγοί εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, δεν υπέγραψαν τη συμφωνία, στην οποία πρωτοστάτησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες για το κλίμα αυτή την εβδομάδα, πιέζει εδώ και καιρό το Πεκίνο να ενισχύσει τη δέσμευσή του για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στα ΗΑΕ φέτος πιέζει επίσης για "σχεδόν μηδενικές" εκπομπές μεθανίου στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030.

Το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας από τη βιομηχανική επανάσταση, με την ενεργειακή βιομηχανία να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου, δεύτερο μετά τη γεωργία. Οι εκπομπές προκύπτουν κυρίως από την καύση - την καύση της περίσσειας του αερίου - και τη διαρροή.Η μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένας από τους φθηνότερους και ταχύτερους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, καθώς το αέριο προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

Η βάση δεδομένων για το μεθάνιο προτάθηκε από την Ιαπωνία, πρόεδρο της φετινής συνόδου κορυφής της G7 και έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το Τόκιο έχει επικριθεί στο παρελθόν από ακτιβιστές για το κλίμα επειδή αντιτίθεται σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και για τη συνεχή χρηματοδότηση νέων υπερπόντιων έργων φυσικού αερίου.

Η νέα πρωτοβουλία - που ονομάζεται "Συνασπισμός για τη μείωση των εκπομπών LNG προς το καθαρό μηδέν" (CLEAN) - πρόκειται να ανακοινωθεί την Τρίτη σε συνέδριο LNG στο Τόκιο που συνδιοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, δήλωσαν οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Η ιαπωνική Jera και η νοτιοκορεατική Kogas, δύο από τους μεγαλύτερους αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, θα ζητήσουν από τους μεγάλους παραγωγούς να παράσχουν βασικά στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές, όπως ο όγκος και η ένταση, καθώς και τους στόχους μείωσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν από τον υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση Ιαπωνικό Οργανισμό για τα Μέταλλα και την Ενεργειακή Ασφάλεια, γνωστό ως Jogmec.

Υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο υποβολής εκθέσεων για τη ρύπανση από μεθάνιο υπό την ηγεσία της Σύμπραξης 2.0 για το μεθάνιο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Ωστόσο, Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπάρχουσα βάση δεδομένων δεν παρέχει εκπομπές μεθανίου με βάση το έργο και μόνο συνολικές εκπομπές σε επίπεδο εταιρείας. Είπαν ότι δεν υπάρχουν επίσης αρκετά δεδομένα ειδικά για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και ότι οι μέθοδοι μέτρησης και δημοσιοποίησης είναι πολύ ασυνεπείς.

Η προσπάθεια του Τόκιο υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει πρόστιμα για τις διαρροές μεθανίου ως βασικό μέρος της μάχης της για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει αντιταχθεί στους προτεινόμενους αμερικανικούς κανόνες, οι οποίοι θα επέτρεπαν σε ιδιωτικές ομάδες να παρακολουθούν και να αναφέρουν τις διαρροές. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι υπολογίζουν στην πίεση της Jera και της Kogas για να δώσουν κίνητρα στους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου να δράσουν. Η Jogmec ελπίζει επίσης να φέρει τις εταιρείες στο πλευρό της, προωθώντας στον ιστότοπό της έργα με τη χαμηλότερη ένταση εκπομπών μεθανίου, ενώ παράλληλα πωλεί ιαπωνική τεχνολογία για την ανίχνευση ή τη μείωση των διαρροών μεθανίου.

 

Ν. Παλ.