Ο Καύσωνας Αφορμή για Νέες Επιβαρύνσεις στο Κόστος Ηλεκτρισμού – Η Εικόνα της Αγοράς  

Ο Καύσωνας Αφορμή για Νέες Επιβαρύνσεις στο Κόστος Ηλεκτρισμού – Η Εικόνα της Αγοράς
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 19 Ιουλίου 2023 - 08:16

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έχουν γίνει μόνιμη συντροφιά των καταναλωτών, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, ήδη -και αδικαιολόγητα- πριν από την έλευση του καύσωνα των τελευταίων ημερών, ενώ η θέση σε πλήρη λειτουργία των μονάδων λιγνίτη με το αιτιολογικό της διασφάλισης της επάρκειας του συστήματος επιβαρύνει το κόστος του ρεύματος. Έτσι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων θερμικών εργοστασίων φυσικού αερίου και λιγνίτη, συμπεριλαμβανομένων της «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ με λιγνίτη, και της μονάδας «Άγιος Νικόλαος 2» της Mytilineos, με φ. αέριο.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, που υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη, 19 Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 127,17 ευρώ/MWh, ήτοι, αυξημένη κατά 8% από το κλείσιμο της Τρίτης. Η συνολική ζήτηση φθάνει στις 429,86 GWh, ενώ τα μερίδια των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα διαμορφώνονται, για το μεν φυσικό αέριο στο 3,1%, τις ΑΠΕ στο 30,5%, τις εισαγωγές στο 10,%, τον λιγνίτη στο 9% και τα υδροηλεκτρικά στο 6%. 

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ για την περίοδο 10-16 Ιουλίου, οι ακραίες θερμοκρασίες ενέτειναν τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 15% και άσκησαν πίεση στις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που συγκρατήθηκαν, τελικά, χάρη στο συνδυασμό της αυξημένης λιγνιτικής παραγωγής και των υψηλού όγκου των καθαρών εισαγωγών. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού συνέχισε να αυξάνεται και να διαμορφώνεται στις 1,246 GWh, με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 944 MW. Επίσης, η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1,301 GWh.

  

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 48 GWh, συνέβαλαν στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου κατά 28%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση διαμορφώθηκε στις 333 GWh, με υποχώρηση 7%. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 82 GWh με οριακή άνοδο 0,6% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν 482 GWh σε εβδομαδιαία βάση και κάλυψαν το 41% της ζήτησης, ενώ οι λιγνίτες παρήγαγαν 110 GWh και κάλυψαν το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού. Όσον αφορά στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώθηκε στις 192,539 MWh, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, ενώ το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7,417 MW.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τo 60% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την  εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου αφορούσε στη χαμηλή τάση, ήτοι περί τις 754 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 20% την μέση τάση, ήτοι πάνω από τις 243 GWh, το 11% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση, ήτοι πάνω από τις 140 GWh, το 7% ή άνω των 84 GWh στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν, τέλος, και απώλειες της τάξης του 2%.

Όσον αφορά στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου στη χώρα μας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο, σε ποσοστό 41%, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά 28%, καθαρές εισαγωγές, 15%, λιγνίτη 9% και μεγάλα υδροηλεκτρικά, σε ποσοστό 7%. Σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουλίου, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια του λιγνίτη (3%) και του φυσικού αερίου (39%), σημειώθηκε πτώση στα μερίδια των ΑΠΕ ( 34%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών ( 8%), ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών παρέμεινε αμετάβλητο. Αξίζει να τονιστεί ότι το εγχώριο σύστημα παρουσίασε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 176,713 ΜWh.

Ακόμη σημειώνουμε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ ανήλθε σε 482,437 MWh και 332,617 MWh αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έφτασε τις 109,876 MWh –δείτε το κάτωθι διάγραμμα που απεικονίζει την εβδομαδιαία μέση διακύμανση του μείγματος καυσίμου στην Ελλάδα ανά ώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά φυσικού αερίου, σε εβδομαδιαίο επίπεδο στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος την περίοδο 10 Ιουλίου - 16 Ιουλίου 2023 διαμορφώθηκε στα 30.62 ευρώ/MWh, ενώ οι υπό διαπραγμάτευση συνολικές ποσότητες ανήλθαν σε 107,105 MWh. Θυμίζουμε ότι ο δείκτης TTF χρησιμοποιείται ως benchmark για την τιμολόγηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και αποτελεί σημείο αναφοράς της εγχώριας αγοράς που επηρεάζεται ευθέως από τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου. Χθες, η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Αυγούστου στον κόμβο TTF, διαμορφώθηκε στα 27,069 ςευρώ/MWh, με άλμα 7,84%!