Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα εάν η Ρωσία διακόψει τις εναπομείνασες προμήθειες φυσικού αερίου προς την ήπειρο και εάν η περιοχή αντιμετωπίσει κρύο καιρό. Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι ακόμη και αν οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης γεμίσουν κοντά στο 100% της χωρητικότητας πριν από τον Οκτώβριο -η προσδοκία της οποίας συνέβαλε

στη μείωση των τιμών τους τελευταίους μήνες- αυτό δεν αποτελεί "εγγύηση" έναντι μελλοντικών εντάσεων στην αγορά, σημειώνουν οι FT.

"Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι ένας ψυχρός χειμώνας, μαζί με την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε εύκολα να ανανεώσει τη μεταβλητότητα των τιμών", ανέφερε ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου τη Δευτέρα.

Η προειδοποίηση υπογραμμίζει την πιθανή αναστάτωση από μια νέα ενεργειακή σύγκρουση με τη Μόσχα, παρά τη συνεχή πτώση των τιμών από τον Δεκέμβριο που ενίσχυσε την πεποίθηση ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου έχουν περάσει. Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει περίπου το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ ακόμη περισσότερο παραδίδεται με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το TTF, η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπεσε στα 24,63 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις συναλλαγές της Δευτέρας, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου και περίπου 90% χαμηλότερα από την τιμή στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, όταν ξεπέρασε τα 340 ευρώ/mwh.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Gas Infrastructure Europe, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ ξεπερνά σήμερα το 80% της χωρητικότητας, σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον προηγούμενο πενταετή μέσο όρο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι χώροι αποθήκευσης, οι οποίοι μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θα έφταναν το 90% πλήρεις μήνες πριν από τον επίσημο στόχο της ΕΕ για την επίτευξη αυτού του επιπέδου έως τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι σε ένα σενάριο όπου υπάρχει συνδυασμός ψυχρού χειμώνα, πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς και χαμηλής διαθεσιμότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι αποθήκες της ΕΕ θα μπορούσαν να εισέλθουν τον ερχόμενο Απρίλιο με μόνο 20 τοις εκατό φυσικό αέριο, επίπεδο που θα απειλούσε με διαταραχές του εφοδιασμού.

Σε ένα σενάριο όπου η Ευρώπη θα έχει και πάλι ήπιο χειμώνα και οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα παραμείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα ρεκόρ, "οι χώροι αποθήκευσης θα τελειώσουν την περίοδο θέρμανσης με επίπεδα αποθεμάτων πάνω από το 50% της χωρητικότητας, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο από αγωγούς", δήλωσε ο ΙΕΑ."Συνεχείς διαρθρωτικές μειώσεις της ζήτησης φυσικού αερίου", όπως η καλύτερη ενεργειακή απόδοση, η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, "θα απαιτηθούν για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές ισοζύγιο φυσικού αερίου για τον χειμώνα 2023/24", πρόσθεσε.

Ο πολυεθνικός οργανισμός ανέφερε επίσης στην έκθεση ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές του για τη ζήτηση φυσικού αερίου, λόγω της παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη Ρωσία.

"Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μείωσε την ανταγωνιστικότητά του έναντι άλλων πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ η εικόνα του ως "αξιόπιστου" καυσίμου τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τις απότομες περικοπές της παροχής ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου", αναφέρει.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου για την περίοδο μεταξύ 2020 και 2024 έχει μειωθεί στα 200 δισ. κυβικά μέτρα από τα προηγούμενα 350 δισ. κυβικά μέτρα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μόνο η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της αναθεώρησης."Αυτό αντανακλά τα αυστηρότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ταχύτερη ηλεκτροδότηση της θερμότητας, καθώς και τον μειωμένο ρόλο του φυσικού αερίου στη βιομηχανία", ανέφερε.