Μάικλ Μακόφσκι, Πρόεδρος JINSA: Το Ισραήλ Δίνει Αξία στους Δεσμούς με την Αθήνα

Μάικλ Μακόφσκι, Πρόεδρος JINSA: Το Ισραήλ Δίνει Αξία στους Δεσμούς με την Αθήνα
συνέντευξη στον Αθανάσιο Έλλις
Δευ, 17 Ιουλίου 2023 - 14:53

Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, αλλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), Μάικλ Μακόφσκι

Στο πλαίσιο αυτό προκρίνει συχνότερες επαφές ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των δύο χωρών, και εναλλαγή αμερικανικών ναυτικών, αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων μέσω ελληνικών βάσεων όπως και περισσότερες κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με Ελληνες ομολόγους τους. Σημειώνει, δε, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε μηνύματα τόσο στη Ρωσία ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή, όσο και στην Τουρκία ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την όλο και σημαντικότερη Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μακόφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, μιλάει για αναγνώριση της ανοδικής στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και περιγράφει την Ελλάδα ως ζωτικό ενεργειακό κόμβο κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις επενδύσεις που γίνονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο πρόεδρος του JINSA, που έχει πάνω από 20.000 μέλη και εστιάζει στη συνεργασία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, τονίζει ότι η ελληνοϊσραηλινή στρατηγική σχέση υποστηρίζεται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στο Ισραήλ.

– Σε ποιο σημείο βρίσκεται η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας;

– H κυβέρνηση Μπάιντεν αξιοποιεί τα σημαντικά βήματα αυτής του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και ενεργειακής συνεργασίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το πράττει, πρώτον, με την περυσινή ανανέωση της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας) και την επέκταση της διάρκειάς της και του αριθμού των ελληνικών βάσεων όπου οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν, να εκπαιδευτούν και να συνεργαστούν με τις ελληνικές δυνάμεις, δεύτερον, με την ενίσχυση της παρουσίας και των επενδύσεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης –και των αποστολών μέσω αυτού– για την ισχυροποίηση της παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πάντως, στον τομέα της άμυνας, οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από όσα ήδη γίνονται, δηλαδή να εναλλάσσουν ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις μέσω ελληνικών βάσεων και να εκπαιδεύονται με Ελληνες ομολόγους τους. Αυτό στέλνει μήνυμα στη Ρωσία ότι η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι ισχυρή, και στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την όλο και σημαντικότερη Ανατολική Μεσόγειο.

– Στον τομέα της ενέργειας;

– Βρίσκεται σε εξέλιξη η υποστήριξη της συνεχιζόμενης ανάδειξης της Ελλάδας σε ζωτικό ενεργειακό κόμβο με επενδύσεις, μεταξύ άλλων, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στους γύρω αγωγούς, ώστε να μπορέσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη να απαλλαγεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ρητή διακοπή της υποστήριξης του αγωγού EastMed από την κυβέρνηση Μπάιντεν ακριβώς πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ένα ατυχέστατο αβίαστο λάθος, ακόμη και αν ο αγωγός δεν ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς σηματοδότησε την έλλειψη ευρύτερης υποστήριξης των ΗΠΑ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ε.Ε. ακριβώς τη λάθος στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε μήνες αργότερα η Ε.Ε. υπέγραψε συμφωνία-ορόσημο για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου.

– Πώς βλέπουν οι ιθύνοντες –στην κυβέρνηση, στο Κογκρέσο και στις δεξαμενές σκέψης– τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο;

– Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της ανοδικής στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας, ιδίως δεδομένης της δημοκρατικής φιλοδυτικής κυβέρνησής της, ειδικά σε αντίθεση με την πιο περίπλοκη κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία είναι υπερβολικά φιλική προς τη Ρωσία και το Ιράν. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να υπάρξει ακόμη περισσότερη αναγνώριση και η οργάνωσή μου, το JINSA, έχει εργαστεί για την προώθηση στενότερων δεσμών ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Περισσότερες κοινές ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων θα έστελναν σαφή μηνύματα τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Τουρκία.

– Ειδικότερα στο Πεντάγωνο;

– Πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό ο υπουργός Αμυνας κ. Οστιν να δείξει έμπρακτα την υποστήριξή του προς την ελληνική ασφάλεια και τη σημασία των στενών αμερικανο-ελληνικών στρατιωτικών δεσμών, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε συναντήσεις με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας. Φαίνεται ότι δεν έχουν υπάρξει αρκετές τέτοιες διμερείς συνομιλίες.

– Από ελληνικής πλευράς, η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ υπερβαίνει ηγέτες, κόμματα και ιδεολογίες (βάθυνε επί Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη). Ποια είναι η κατάσταση στην ισραηλινή πλευρά;

– Πιστεύω ότι το ίδιο συμβαίνει και στην ισραηλινή πλευρά. Οι Ισραηλινοί ηγέτες δίνουν μεγάλη αξία στους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και δεν βλέπω αυτό να αλλάζει, ακόμη και αν οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις γίνουν λιγότερο ταραχώδεις και πιο πρακτικές.

– Πόσο εκτενής είναι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ;

– Πιστεύω ότι εκτείνεται σε μεγάλη κλίμακα και φαίνεται ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, των πληροφοριών, της προμήθειας όπλων, της εκπαίδευσης, των ασκήσεων.

– Ανησυχείτε για τις εσωτερικές διαιρέσεις στο Ισραήλ που προκύπτουν από τη δικαστική μεταρρύθμιση του πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου;

– Ηταν μια μεγάλη έκπληξη, και κάποια από τη ρητορική που την περιβάλλει ήταν τρομερή. Σίγουρα ήταν επιζήμια για το Ισραήλ στο εσωτερικό του, και εξέπεμψε –κακώς– ισραηλινή αδυναμία προς το Ιράν και τους συναφείς εχθρούς. Νομίζω επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει μεγάλο σφάλμα παρεμβαίνοντας σε αυτό το πολύ εσωτερικό θέμα που αντιμετωπίζει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε να επηρεαστούν αρνητικά οι δεσμοί ΗΠΑ – Ισραήλ εις βάρος και των δύο εθνών, και προς όφελος του Ιράν. Ελπίδα και προσδοκία μου είναι ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται άμεσα.

– Πόσο διαφορετικά θα προσεγγίσει την Ανατολική Μεσόγειο ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε σύγκριση με τον Τζο Μπάιντεν;

– Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει εμπλακεί αρκετά, και αυτό συμβαίνει γενικά σε όλο τον κόσμο, με την Αμερική να μην πρωτοστατεί, εκτός ίσως από την Ουκρανία, αν και σε αυτό το ζήτημα ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ αναπτύχθηκε σε κάποιες φάσεις υπερβολικά αργά και διστακτικά. Ελπίζω ότι ο επόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα επαναβεβαιώσει την αμερικανική ηγεσία, και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει να εστιάζει στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο τέλος της θητείας του.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")