«Καμίνι» ο Πλανήτης- Επικίνδυνοι Καύσωνες σε Πολλές Περιοχές

«Καμίνι» ο Πλανήτης- Επικίνδυνοι Καύσωνες σε Πολλές Περιοχές
energia.gr
Δευ, 17 Ιουλίου 2023 - 10:24

Οι υψηλές θερμοκρασίες καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες και απώλειες ζωών σε πολλές άλλες περιοχές. Ήδη τον Ιούνιο σημειώθηκε η θερμότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία συνεχίστηκε και στο πρώτο μέρος του Ιουλίου, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. "Τα ακραία καιρικά φαινόμενα -ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο στο θερμαινόμενο κλίμα μας- έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τον εφοδιασμό νερού. Αυτό υπογραμμίζει την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να μειωθούν

οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν ταχύτερα και βαθύτερα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas.

"Επιπλέον, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε την κοινωνία να προσαρμοστεί σε αυτό που δυστυχώς γίνεται το νέο φυσιολογικό. Η κοινότητα του WMO παρέχει προβλέψεις και προειδοποιήσεις για την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης, καθώς προσπαθούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για έγκαιρη προειδοποίηση για όλους", δήλωσε ο καθηγητής Taalas.

Χάρτης των σκούρων κόκκινων και μωβ περιοχών στη Μεσόγειο που έχουν πληγεί από καύσωνα

Κύματα καύσωνα

Οι καύσωνες συγκαταλέγονται στους πιο θανατηφόρους φυσικούς κινδύνους με χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή εκτιμά ότι μέχρι το 2050, περίπου ο μισός ευρωπαϊκός πληθυσμός μπορεί να αντιμετωπίζει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες το καλοκαίρι.

Στην περιοχή της Μεσογείου προβλέπονται θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό επίπεδο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, με εβδομαδιαίες θερμοκρασίες έως και 5° Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με τον κόμβο παρακολούθησης του κλίματος του Περιφερειακού Κέντρου Κλίματος του WMO για την Ευρώπη, που λειτουργεί από την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD).

Οι εβδομαδιαίες ανωμαλίες θα κυμαίνονται μεταξύ +1 °C και +5 °C. Οι ημερήσιες μέγιστες τιμές θα φτάνουν συχνά πάνω από τους 35-40 °C σε πολλά μέρη, στη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Τουρκία τοπικά έως και τους 45 °C. Πιθανή είναι η περαιτέρω συνέχιση του καιρού και τον Αύγουστο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θερμικής καταπόνησης και δασικών πυρκαγιών, αναφέρει το Climate Watch Advisory. Έχει σχεδιαστεί ως καθοδήγηση για τις Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις στην επικράτειά τους.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus της ΕΕ προειδοποίησε για "ακραίο" κίνδυνο πυρκαγιών στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, ο οποίος "πολύ ακραίος" κίνδυνος σε τμήματα της Ισπανίας στις 14 Ιουλίου.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας (ΘΕΘ) της Μεσογείου θα είναι εξαιρετικά υψηλές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ξεπερνώντας τους 30 °C σε ορισμένα μέρη και πάνω από 4 °C πάνω από το μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της δυτικής Μεσογείου.

Οι επιπτώσεις του θαλάσσιου καύσωνα περιλαμβάνουν τη μετανάστευση ειδών και την εξαφάνιση ειδών, την άφιξη χωροκατακτητικών ειδών με συνέπειες για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Η Βόρεια Αφρική υφίσταται επίσης υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, η μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για ακραία ζέστη για τα νότια τμήματα της χώρας στις 13 Ιουλίου, με μέγιστες θερμοκρασίες από 44 έως 49° Κελσίου.

Ένα εκτεταμένο κύμα καύσωνα εντείνεται στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, με υψηλές θερμοκρασίες να είναι πιθανές σε πολλά μέρη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία αναφέρει ότι μερικές τοποθεσίες θα μπορούσαν ακόμη και να καταγράψουν ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών.

"Η ζέστη θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα λόγω της έντασης και της διάρκειας", αναφέρεται. Από τις 14 Ιουλίου, τουλάχιστον 93 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό προειδοποίηση για υπερβολική ζέστη και έχουν δεχτεί συμβουλές και συστάσεις για το πως θα την αντιμετωπίσουν.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ περιλαμβάνουν την Καλιφόρνια, τη νότια Νεβάδα και την Αριζόνα. Στις νοτιοκεντρικές και νοτιοανατολικές ΗΠΑ, οι μέγιστες τιμές του δείκτη θερμότητας θα μπορούσαν να πλησιάσουν ή να ξεπεράσουν τους 110° Φαρενάιτ (43° C). Πολλές περιοχές της Φλόριντα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Μαϊάμι, έχουν πληγεί από ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα που σπάει ρεκόρ.

"Τα ασυνήθιστα θερμά νερά στον Κόλπο του Μεξικού και στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό θα συμβάλουν σε επίμονη, καταπιεστική υγρασία σε σχεδόν παράκτιες περιοχές και θα περιορίσουν τη νυχτερινή ψύξη", δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα και αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο επιπτώσεων στην υγεία.

 

Χάρτης καύσωνα στις ΗΠΑ

Στον Καναδά, οι πυρκαγιές ρεκόρ συνεχίζουν να καίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις. Περισσότερες από 500 πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου στις 11 Ιουλίου. Σύμφωνα με το καναδικό Διαϋπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών έχουν ήδη καεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια εκτάρια το 2023 - σε σύγκριση με τον μέσο όρο 10 ετών που είναι περίπου 800.000 εκτάρια.

Τμήματα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Πεκίνο, έχουν επίσης υποφέρει από παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

"Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στις υποτροπικές περιοχές αποτελούν την πρωταρχική μετεωρολογική αιτία του παρατεταμένου κύματος καύσωνα στη Μεσόγειο. Η υπογραφή του συνεχιζόμενου Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής στην έκταση αυτού του γεγονότος, χρειάζεται περισσότερα δεδομένα και ανάλυση" δήλωσε ο Δρ Omar Baddour, επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος στον WMO.

Ισχυρές βροχές και πλημμύρες

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τμήματα της Νέας Αγγλίας αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε κορεσμένα εδάφη μετά από σοβαρές πλημμύρες στις αρχές Ιουλίου. Η Νέα Υόρκη εξέδωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ξαφνικές πλημμύρες και περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για πλημμύρες στις 11 Ιουλίου.

Οι πλημμύρες στη βορειοδυτική Κίνα προκάλεσαν τον θάνατο 15 ανθρώπων, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ζητήσει μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στη βόρεια Ινδία, δρόμοι και γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια παρασύρθηκαν, καθώς ποτάμια υπερχείλισαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών βροχοπτώσεων των μουσώνων και των πλημμυρών που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Το ορεινό κρατίδιο Χιμάτσαλ Πραντές επλήγη σοβαρά, όπως και οι περιοχές Παντζάμπ, Ρατζαστάν και Ούταρ Πραντές. Το Νέο Δελχί φέρεται να σημείωσε την πιο βροχερή ημέρα του Ιουλίου εδώ και 40 χρόνια, με 153 χιλιοστά βροχής να πέφτουν μέσα σε μία ημέρα.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για έντονες βροχοπτώσεις για τους νομούς Φουκουόκα και Οίτα, στο Κιούσου, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ βροχόπτωσης 376,0 mm έπεσε στις 10 Ιουλίου στο Minousan και 361,5 mm στο Hikosan, αμφότερα στην περιοχή Kyushu.

N.Παλ.