Στο Βαγιαδολίδ, την πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά τον 17ο αιώνα ανοίχτηκε ένα ακόμη κεφάλαιο από το παραδοσιακό ευρωπαϊκό δράμα για τη νέα δομή που θα έχει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας των “27”. Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διεξήχθη το τριήμερο 10-12 Ιουλίου στην πόλη της βόρειας Ισπανίας, η πρόταση των οικοδεσποτών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ είναι πιθανό να αποφέρει την πολυπόθητη συμφωνία

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία φέρεται να είδε με ευνοϊκή διάθεση την πρόταση της Μαδρίτης, όμως φρόντισε, δια στόματος του Sven Giegold υφυπουργού Ενέργειας  αρμόδιου για την πολιτική ανταγωνισμού, να επισημάνει ότι απαιτούνται περισσότερες αλλαγές στο κείμενο. "Είμαι αισιόδοξος ότι η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έκανε μια καλή πρόταση", είπε, για να προσθέσει ότι αισιοδοξεί ότι "τελικά αυτό μπορεί να οδηγήσει στο δρόμο για τη δημιουργία ενός ευρύτερου πλειοψηφικού ρεύματος εντός της Ένωσης".

Έως τώρα, οι χώρες-μέλη δεν έχουν καταφέρει να ομονοήσουν για τον τρόπο αλλαγής των θεμελιωδών δεδομένων της αγοράς ώστε να είναι πιο αποτελεσματική προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών από τις ραγδαίες και επίμονες αυξήσεις των τιμών.

Οι “27” έχουν συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές για το μέχρι πού είναι διατεθημένοι  να φθάσουν ώστε να επιδοτήσουν τις υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, με την προσφυγή στις νέου τύπου, σταθερής τιμής, συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, με το κράτος.

"Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί, και επομένως πρέπει να γίνουν πρόσθετες αλλαγές", τόνισε ο κ Giegold αναφερόμενος στο ισπανικό σχέδιο, για να προσθέσει ότι είχε και διμερείς συνομιλίες με τους Γάλλους ομολόγους του, για το ίδιο θέμα.

Από την πλευρά της η  Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας, Teresa Ribera, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προεδρία της χώρας της στοχεύει σε μια ευρεία συναίνεση και όχι στη επίτευξη περιορισμένης πλειοψηφίας. Η κα Ribera πιέζει ώστε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Ιουλίου, όμως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η συμφωνία δεν θα πρέπει να επιτευχθεί βιαστικά. Εάν χρειαστεί, είπε, "θα περιμένουμε έως και τον Σεπτέμβριο. Όλα τα κράτη- μέλη, όλες οι κυβερνήσεις, πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται να εγκαταλείψουν πρότερες θέσεις για να διευκολύνουν μια συμφωνία που θα είναι αποδεκτή από τους υπολοίπους", ανέφερε.

Τέλος, σοβαρή διάσταση παρατηρείται μεταξύ της ομάδας χωρών με επικεφαλής την Γαλλία και το αντίπαλο δέος που σχηματίζει το δίπολο Ιταλίας-Γερμανίας. Η πρόταση του Παρισιού να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός οικονομικών διαφορών -  καλύπτει τη διαφορά της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού όταν υποχωρεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και όταν ανεβαίνει τα τυχόν πρόσθετα έσοδα των παραγωγών παρακρατούνται για να διανεμηθούν υποχρεωτικά στους καταναλωτές - για να ενισχυθούν με κρατικά κεφάλαια οι 56 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας, με στόχο να εκσυγχρονιστούν αλλά και για να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους, συναντά αντιδράσεις καθώς θεωρείται πως μια τέτοια συμφωνία θα έδινε ισχυρό  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Γαλλία η οποία καλύπτει το 25% της ευρωπαϊκής παραγωγής ρεύματος!

Βασικό αντεπιχείρημα του Παρισιου και των συμμάχων του είναι ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για το Κλίμα και ότι η ΕΕ το έχει συμπεριλάβει στο περιβόητο EU taxonomy ως πράσινη τεχνολογία.